Επίσημα αποκαλυπτήρια για τις νέες BMW X1 και iX1 (photos-video)


Η BMW παρουσίασε και επίσημα την τρίτη γενιά της BMW X1 και της ηλεκτρικής παραλλαγής της iX1, η οποία έρχεται πιο μοντέρνα σε σχεδιασμό, μεγαλωμένη σε χώρους και έχοντας... ασπαστεί τον εξηλεκτρισμό.

  • 1/6/2022

Λίγες ώρες μετά τη διαρροή μέσω της οποία ήρθαμε σε επαφή με τις νέες BMW X1 και iX1οι Βαυαροί προχώρησαν στα επίσημα αποκαλυπτήρια της τρίτης γενιάς του εισαγωγικού μοντέλου της σειράς Χ, το οποίο είναι μεγαλύτερο σε διαστάσεις σε σχέση με τον προκάτοχό του, με το μήκος να έχει αυξηθεί κατά 5.3 cm και να φτάνει συνολικά τα 4.5 m. ενώ το πλάτος είναι στο 1.85 m. και το ύψος στο 1.64 m.

Η αύξηση των διαστάσεων έφερε μεγαλύτερη ευρυχωρία στο εσωτερικό με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τον χώρο αποσκευών όπου η χωρητικότητά του έχει φτάσει στα 540 lt και μπορεί να «απογειωθεί» στα 1.600 lt με τις διαιρούμενες σε ποσοστό 40:20:40 πλάτες της δεύτερης σειράς καθισμάτων.

Σημαντική δουλειά έχει γίνει και στη σχεδίαση με το λεπτομερές σμίλευμα των επιφανειών να χαρακτηρίζουν την τρίτη γενιά. Από εκεί και πέρα ξεχωρίζουν τόσο τα σχεδόν τετράγωνα τόξα των θόλων των τροχών καθώς και η μπροστινή μάσκα «νεφρών» η οποία έχει μεγαλώσει, χωρίς να το «παρακάνει».

Όλες οι εκδόσεις διατίθενται στάνταρ με ζάντες ελαφρού κράματος 17”. Ζάντες ελαφρού κράματος 18” τοποθετούνται στις εκδόσεις xLine και M Sport, αν και οι συγκεκριμένες διατίθενται επίσης με ζάντες 19” και  – για πρώτη φορά σε BMW X1 – με ζάντες 20”. Οι υποψήφιοι αγοραστές μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο απλά και δέκα μεταλλικά χρώματα για το εξωτερικό φινίρισμα – μεταξύ των οποίων μία επιλογή Frozen από την BMW Individual για πρώτη φορά.

Η γκάμα της BMW X1 θα αποτελείται από δύο κινητήρες βενζίνης και δύο diesel. Οι επιλογές βενζίνης περιλαμβάνουν έναν turbo 3κύλινδρο του 1.5 λίτρου (136 PS, 230 Nm ροπής) και έναν δίλιτρο mild-hybrid (204 PS, 320 Nm ροπής). Στην περίπτωση του πετρελαίου, οι νέες Χ1 έχουν στη φαρέτρα τους έναν κινητήρα 2.0 λίτρων, ο οποίος στη πρώτη περίπτωση αποδίδει 150 PS και 360 Nm ροπής ενώ στη δεύτερη και ισχυρότερη έκδοση έρχεται με 197 PS και 400 Nm ροπής.

Από εκεί και πέρα ο "εξηλεκτρισμός" δίνει βροντερό «παρών» μέσω δύο plug-in hybrid εκδόσεων που χρησιμοποιούν ως βάση έναν τρικύλινδρο κινητήρα βενζίνης με χωρητικότητα 1,5 λίτρων. Η βασική διαφοροποίησή τους έρχεται μέσα από τον ηλεκτροκινητήρα ο οποίος στην πρώτη περίπτωση αποδίδει συνδυαστικά 245 PS και 477 Nm ενώ στη δεύτερη 326 PS και την ίδια ροπή.  

Όλα τα παραπάνω σύνολα συνεργάζονται με αυτόματο κιβώτιο Steptronic διπλού συμπλέκτη των 7 σχέσεων και μεταφέρουν τη δύναμη στον δρόμο είτε μέσω του μπροστινού άξονα είτε μέσω του συστήματος τετρακίνησης BMW xDrive, ανάλογα με την έκδοση.   

Από την άλλη στην αμιγώς ηλεκτρική BMW iX1 έχουμε δύο ηλεκτροκινητήρες που είναι τοποθετημένοι στους δυο άξονες, αποδίδουν δύναμη 313 PS και 494 Nm ροπής συνδυαστικά και σύμφωνα με τον κατασκευαστή επιταχύνουν το αυτοκίνητο στα 0-100 km/h σε 5.7 sec. ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 180 km/h.

H τεχνολογία φόρτισης του συστήματος μπαταριών με χωρητικότητα 64.7 kWh έχει μεταφερθεί από την BMW i7 (υποστηρίζει φόρτιση μέχρι και 130 kW) και προσφέρει αυτονομία που μπορεί να φτάσει μέχρι τα 438 km.

Στο εσωτερικό η υπερυψωμένη θέση των καθισμάτων και η προοδευτική premium ατμόσφαιρα συμβάλλουν στη δημιουργία μιας ξεχωριστής οδηγικής εμπειρίας. Τα κύρια χαρακτηριστικά στην επανασχεδίαση της καμπίνας είναι ο πιο λεπτός πίνακας οργάνων, το BMW Curved Display, το «αιωρούμενο» υποβραχιόνιο με ενσωματωμένο πάνελ ελέγχου και η επιφάνεια του smartphone με έμμεσο φωτισμό στο εμπρός μέρος της κεντρικής κονσόλας. Το λειτουργικό σύστημα που εξοπλίζει την τρίτη γενιά της X1 είναι η τελευταία έκδοση του BMW Operating System 8.

Η παραγωγή της νέας BMW X1 θα γίνει στο εργοστάσιο της πόλης Regensburg στη Γερμανία, ενώ οι πρώτες μονάδες αναμένεται να κυκλοφορήσουν στους δρόμους τον Οκτώβριο του 2022.