Αστυνομία καυσίμων(!) στη Γαλλία, «στεγνώνουν» τα πρατήρια (video)


Η συνεχιζόμενη απεργία στα διυλιστήρια προκαλεί ουρές χιλιομέτρων στα πρατήρια καυσίμων και στιγμές έντασης ανάμεσα στους οδηγούς.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 12/10/2022

Η απεργία των εργαζομένων στα διυλιστήρια, εδώ και σχεδόν 10 μέρες, «στεγνώνει» τα πρατήρια καυσίμων στη Γαλλία, με αποτέλεσμα τις τελευταίες μέρες να καταγράφονται απίστευτες εικόνες στα βενζινάδικα της χώρας.

Σύμφωνα με αναρτήσεις στο Twitter της ανταποκρίτριας του Star TV και της Real Group στην Γαλλία, Μαρίας Δεναξά, οι απεργοί της ζητούν αυξήσεις μισθών της τάξης του 10% για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια. Η εργοδοσία αρνείται, η κυβέρνηση δεν έπαιρνε θέση και έτσι ο αριθμός των πρατηρίων με έλλειψη καυσίμων εκτοξεύεται. Από 15% πριν από 5 μέρες έφτασε στο 30% την Κυριακή (9/10) και η κατάσταση ολοένα και δυσκολεύει.

Έτσι, από το Σαββατοκύριακο (8-9/10) άρχισαν να σημειώνονται τεράστιες ουρές στα λίγα βενζινάδικα που έχουν καύσιμα, ενώ δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης ανάμεσα στους οδηγούς, όπως φαίνεται και στο σχετικό video που ανήρτησε η δημοσιογράφος στο Twitter. Αρχικά η έλλειψη εμφανίστηκε στα βόρεια της χώρας, για να γενικευθεί, σταδιακά, σε ολόκληρη την επικράτεια.

Σε μια προσπάθεια να ελέγξει την κατάσταση, η γαλλική αστυνομία προχώρησε σε ένα πρωτοφανές μέτρο: Άρχισε να ελέγχει τη στάθμη του ρεζερβουάρ καυσίμων των αυτοκινήτων που περίμεναν να ανεφοδιαστούν και δεν επέτρεπε κάτι τέτοιο σε όσους είχαν πληρότητα τουλάχιστον 50%!

Ένα τέτοιο παράδειγμα σημειώθηκε στην περιοχή Nord Pas-de-Calais, που συνορεύει με το Canal de la Manga και το Βέλγιο, όπου ορισμένοι αυτοκινητιστές είδαν πώς η αστυνομία έλεγχε τη στάθμη της βενζίνης τους.

«Δεκάδες οχήματα περιμένουν μπροστά από ένα βενζινάδικο στο Arras. Η αστυνομία είναι παρούσα για να αποτρέψει πλήρη γεμίσματα και να ελέγξει ότι κανείς δεν γεμίζει μπιτόνια. Ελέγχει επίσης τα δεδομένα των αυτοκινητιστών: Όσοι έχουν πάνω από μισό ντεπόζιτο καυσίμων πρέπει να γυρίσουν», ανέφερε δημοσιογράφος του BFMTV.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τυπικά η αστυνομία δεν έχει το δικαίωμα να προβεί σε τέτοιο έλεγχο, ενώ ήδη έχουν υπάρξει περιπτώσεις περιοχών που έχουν επιβάλει δελτίο στα καύσιμα, για ανεφοδιασμό μέχρι 30 lt στα Ι.Χ. αυτοκίνητα και έως 120 lt στα φορτηγά.