Αυτό το… ρομπότ «τιμωρεί» τους οδηγούς που παίζουν με το κινητό (video)


Τι κι αν η χρήση του κινητού κατά την οδήγηση μπορούσε να επιβλέπεται; Ένα αυτοσχέδιο ρομπότ έχει τη λύση!

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ
  • 30/7/2022

Η αφηρημένη οδήγηση είναι σίγουρα ένας από τους πιο συχνούς λόγους πρόκλησηςατυχημάτων, και η ενασχόληση με το κινητό είναι μία από τις πιο κακές συνήθειες που μπορεί να έχει ένας οδηγός. Σύμφωνα με στοιχεία, η αφηρημένη οδήγηση «οδήγησε» στο θάνατο 3.142 ανθρώπους στην Αμερική κατά το έτος 2020.

Η λύση στο πρόβλημααναζητείται ακόμα, με τους οδηγούς όμως να συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το κινητό την ώρα που οδηγούν, με πολλούς κατασκευαστές να πιστεύουν ότι η καλύτερη λύση θα ήταν η χρήση καμερών μέσα στα οχήματα.

Προσπαθώντας να δώσει τη δική του λύση, ο εφευρέτης και σχεδιαστής Ayush Pai χρησιμοποίησε ένα μικροτσίπ Arduino Uno και έναν σερβοκινητήρα για να κατασκευάσει το δικό του σύστημα «σωφρονισμού» των οδηγών που δε σταματούν να χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο στην οδήγηση. Συνέδεσε το σύστημα με μία Logitech κάμερα, που, με τη βοήθεια ενός λογισμικού που σχεδίασε ο ίδιος ο Pai, παρατηρεί και ανιχνεύει τις κινήσεις του οδηγού, καθώς και την ύπαρξη άλλων αντικειμένων. 

Αν η κάμερα καταγράψει τον οδηγό να πιάνει στα χέρια του το κινητό του τηλέφωνο, ενεργοποιείται ο σερβοκινητήρας, και ένας χάρακας, δεμένος με zip tie πάνω σε αυτόν, ρίχνει το κινητό από τα χέρια του οδηγού.

Παρόλο που αυτό το «ρομπότ» φαίνεται στην πραγματικότητα αστείο, είναι ένας πολύ έξυπνος τρόπος να τραβήξει την προσοχή στο πρόβλημα, προκειμένου οι κατασκευαστές να λάβουν δράση άμεσα. Η αφηρημένη οδήγηση είναι επικίνδυνη όχι μόνο για τον ίδιο τον οδηγό, αλλά και για τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου.

Πολλές εταιρείες, όπως η Subaru και η Ford, έχουν σχεδιάσει και εφαρμόσει συστήματα που χρησιμοποιούν κάμερες που παρατηρούν τη συμπεριφορά του οδηγού και του υπενθυμίζουν να παραμένει συγκεντρωμένος στο δρόμο, όταν δεν έχει την προσοχή του στραμμένη σε αυτόν. Κανένα από αυτά τα συστήματα δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο το ρομπότ του Pai, καθώς δε λαμβάνουν δράση στην πραγματικότητα, όμως είναι σίγουρα μία καλή αρχή, που πρέπει οπωσδήποτε να εξελιχθεί ταχύτατα, ώστε οι δρόμοι να γίνουν όλο και πιο ασφαλείς για όλους τους χρήστες.

Δείτε το «ρομπότ» εν ώρα δράσης: