Daihatsu: Ετοιμάζει την «απάντηση» στο Mazda MX-5 με το νέο Vision Copen (photos)


Το Daihatsu Copen εμφανίστηκε για πρώτη φορά πριν από δύο δεκαετίες, ωστόσο ετοιμάζεται να δεχθεί ένα ισχυρό «λίφτινγκ» που θα το τοποθετήσει απέναντι από το εμβληματικό Mazda MX-5. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: DAIHATSU
  • 9/10/2023

Για πολλούς, το Mazda MX-5 είναι το απόλυτο roadster. Ο σπορ σχεδιασμός κι ο fun-to-drive χαρακτήρας το έχουν τοποθετήσει δικαίως στην κορυφή της λίστας των αγαπημένων roadsters των λάτρεων της αυτοκίνησης.

Τώρα, η Daihatsu ετοιμάζεται να... βάλει δύσκολα στους Ιάπωνες της Mazda, δημιουργώντας έναν αντίπαλο για το λατρεμένο όλων, MX-5. Πρόκειται για το Vision Copen, το πρωτότυπο που θα αποτελέσει τη βάση για το «χτίσιμο» του πρότζεκτ που θα σταθεί απέναντι στο διθέσιο σπορ μοντέλο.

Βέβαια, το Copen ως μοντέλο κι ως ονομασία έχει τη δική του ιστορία στον χώρο της αυτοκίνησης. Λανσαρίστηκε το 2002 από την Daihatsu, με τη δεύτερη και πιο πρόσφατη γενιά του να καταφτάνει το 2014.

Έχει μήκος 3,4 m, κάνοντάς το ιδιαίτερα δημοφιλές στην αγορά της Ιαπωνίας. Αυτό που έκανε, όμως, το Copen να μειονεκτεί έναντι του MX-5 είναι η ισχύς του, η οποία περιορίζεται στα 86 PS. Το νέο του αδερφάκι, Vision Copen, έρχεται να το αλλάξει αυτό, προκειμένου να μπορέσει να έρθει αντιμέτωπο με τον αντίζηλό του.

Το μήκος έχει αυξηθεί στα 3,83 m, δηλαδή 8 cm λιγότερο από το MX-5, ενώ η ισχύς έχει επιβεβαιωθεί ότι θα προέρχεται από έναν βενζινοκίνητο κινητήρα χωρητικότητας 1,3 L και θα διοχετεύεται στους πίσω τροχούς μέσω ενός μηχανικού κιβωτίου ταχυτήτων με 6 σχέσεις. Ο ακριβής αριθμός της απόδοσης του κινητήρα δεν αποκαλύφθηκε, όμως είναι λογικό ότι η Daihatsu θα θέλει να φτάσει πιο κοντά στους 140 PS του MX-5.