Η Mazda παρουσίασε το νέο MX-5 (photos)


Το εμβληματικό roadster απέκτησε νέα σχεδιαστικά στοιχεία, αναβαθμισμένη οθόνη για το σύστημα infotainment και προηγμένες τεχνολογίες ασφάλειας.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: MAZDA NEWSROOM
  • 5/10/2023

Η Mazda παρουσίασε στην Ιαπωνία την ανανεωμένη έκδοση του MX-5, εν όψει του 2024 και η οποία είναι ήδη διαθέσιμη για προπαραγγελία στην εγχώρια αγορά. Το λανσάρισμά της στην ασιατική χώρα εκτιμάται για τα μέσα Ιανουαρίου 2024, ενώ είναι πολύ πιθανό αργότερα να είναι διαθέσιμη και στις υπόλοιπες αγορές.

Οι αναβαθμίσεις είναι αρκετές και εφαρμόζονται τόσο στις εκδόσεις με μαλακή οροφή (Roadster) όσο και με τη σκληρή, αυτόματα ανοιγόμενη, οροφή (Roadster RF). Σύμφωνα με τους Ιάπωνες, εκτός από το βασικό στόχο που είναι η αύξηση της οδηγικής απόλαυσης, με βάση τις ανθρωποκεντρικές αξίες της εταιρείας, το νέο MX-5 διαθέτει νέα εμφάνιση, προηγμένες τεχνολογίες ασφάλειας και επιπρόσθετες υπηρεσίες συνδεσιμότητας.

Οι αλλαγές στην εξωτερική εμφάνιση επικεντρώνονται στα νέα εμπρός φώτα ημέρας, που πλέον προσθέτουν μια σπορ εικόνα στη σχεδίαση, ενώ τα πίσω φωτιστικά σώματα είναι τρισδιάστατα, δίνοντας μια πιο ζωντανή αίσθηση. Όλα τα φώτα, πλέον, είναι LED, συμπεριλαμβανομένων και των φλας.

Επιπλέον, η αριστερή πλευρά της μάσκας έχει τροποποιηθεί για να υποδεχθεί αισθητήρες για τα συστήματα ασφάλειας, ενώ προστέθηκε νέα σχεδίαση στις ζάντες, οι οποίες είναι πλέον πιο ελαφρές αλλά και συμβάλλουν στην πιο αξιόπιστη μεταφορά της ισχύος από τον άξονα στα ελαστικά.

Στο εσωτερικό, η σημαντικότερη αλλαγή αφορά την τοποθέτηση νέας οθόνης 8,8 ιντσών για το σύστημα infotainment, ενώ καινούριος είναι ο συνδυασμός μαύρου και μπεζ χρώματος, που, σύμφωνα με την φίρμα, παραπέμπει στα ανοιχτά σπορ αυτοκίνητα του παρελθόντος. Ταυτόχρονα, στη λίστα των χρωμάτων αμαξώματος προστέθηκε το Aero Grey Metallic.

Το αναβαθμισμένο διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης σταθεροποιεί τη συμπεριφορά του MX-5 στις στροφές, ενώ οι βελτιώσεις στο ηλεκτρικό σύστημα διεύθυνσης και στην αίσθηση απόδοσης του κινητήρα συμβάλλουν στη μεγιστοποίηση της οδηγικής ευχαρίστησης αλλά και σε πιο «δυναμική» αίσθηση.

Για την ασφαλή μετακίνηση σε γρήγορους ρυθμούς, το roadster διαθέτει μια νέα λειτουργία δυναμικού ελέγχου ευστάθειας (DSC), την DSC-TRACK, η οποία βελτιστοποιεί την απόδοση των χειροκίνητων εκδόσεων στην πίστα.

Το σύστημα Mazda Connect έχει εμπλουτιστεί, ενώ πλέον τα εξελιγμένα συστήματα ασφάλειας περιλαμβάνουν το Mazda Radar Cruise Control και το Smart Brake Support για αποφυγή σύγκρουσης με πεζούς, οχήματα ή άλλα αντικείμενα κατά την οπισθοπορεία με ταχύτητες μέχρι 15 km/h.

Όσο για τα κινητήρια σύνολα, ο κινητήρας 1,5 L SKYACTIV-G έχει ρυθμιστεί προκειμένου να αποδίδει μεγαλύτερη ισχύ (κατά 4 PS) με τη χρήση βενζίνης με μεγάλη περιεκτικότητα σε οκτάνια. Από την πλευρά του, ο 2λιτρος κινητήρας έχει αποκτήσει καλύτερη απόκριση, τόσο στη διαδικασία της επιτάχυνσης αλλά και στην επιβράδυνση όταν ο οδηγός αφήνει το πεντάλ του γκαζιού.