Δεν είναι αστείο: Σε λίγα χρόνια θα φουλάρουμε το ρεζερβουάρ με... γάλα!


Οι γαλακτοπαραγωγοί της πολιτείας του Michigan βρήκαν τρόπο να παράγουν αιθανόλη από λακτόζη και ετοιμάζονται για ετήσια παραγωγή 8,3 εκατ. λίτρων.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: Michigan Milk Producers Association
  • 12/6/2023

Πολύ σύντομα, από την αντλία καυσίμου που μπαίνει στην τάπα του ρεζερβουάρ ενός αυτοκινήτου δεν αποκλείεται να βγαίνει παράγωγο πετρελαίου, αλλά γάλακτος, αφού οι γαλακτοπαραγωγοί της πολιτείας του Michigan στις ΗΠΑ βρήκαν έναν τρόπο να μετατρέπουν τα σάκχαρα του γάλακτος σε αιθανόλη.

Η ένωση γαλακτοπαραγωγών του Michigan (MMPA) ανακοίνωσε πρόσφατα τη συνεργασία της με την εταιρεία Dairy Distiller, η οποία παράγει ένα είδος βότκας από γάλα, ονόματι Vodkow. Κάνοντας χρήση του υποπροϊόντος που προκύπτει από τη διαδικασία υπερδιήθησης του γάλακτος, οι παραγωγοί λαμβάνουν μία ουσία που είναι υψηλή σε περιεκτικότητα λακτόζης. Όπως και κάθε άλλο σάκχαρο, μέσω μιας συγκεκριμένης διαδικασίας, οδηγεί στην παραγωγή αιθανόλης.

Η ίδια αιθανόλη χρησιμοποιείται για την παραγωγή της Vodkow, κι η Dairy Distiller τη χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια στον Καναδά. Τώρα, το ίδιο προϊόν θα χρησιμοποιηθεί και για την παραγωγή βιοκαυσίμου. Αυτό θα είναι εφικτό μέσω της μονάδας παραγωγής 41 εκατ. δολαρίων που θα εγκαινιαστεί στις αρχές του 2025, σύμφωνα με την εταιρεία.

Το νέο εργοστάσιο θα βρίσκεται δίπλα στις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις της MMPA, οι οποίες παράγουν 14.000 τόνους του συγκεκριμένου διηθήματος ετησίως. Η νέα μονάδα θα μπορεί να επεξεργάζεται το πλούσιο σε λακτόζη διήθημα, παράγοντας 2,2 εκατ. γαλόνια (8,3 εκατ. L) αιθανόλης ετησίως.

Με αυτήν την κίνηση, θα βοηθήσει στην αντιστάθμιση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 14.500 τόνους ετησίως, μέσω της ανάμιξης με ορυκτό καύσιμο. Αυτό βέβαια, όπως επιβεβαιώνει κι η αμερικανική ένωση γαλακτοπαραγωγών έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους ρύπους της βιομηχανίας του γάλακτος, οι οποίοι αποτελούν το 2% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις ΗΠΑ, ή περίπου το 20% του τομέα της γεωργίας.

Εκτός αυτού, έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμα κι όταν η αιθανόλη παράγεται από καλαμπόκι, μπορεί να καταστεί πιο επιβαρυντική για το περιβάλλον σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα. Αυτό σημαίνει ότι τα οφέλη που έχει η χρήση του συγκεκριμένου προϊόντος, ως εναλλακτικό καύσιμο, «ξεκλειδώνονται» μόνο με τη σωστή και προσεκτική παραγωγή του.