To νέο Ford Focus «αγκαλιάζει» την αιθανόλη ως εναλλακτική στην ηλεκτροκίνηση


Η Ford λανσάρει μία νέα πρόταση του Focus προσφέροντας εναλλακτική σε όσους αναζητούν ένα hatchback με μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα, αλλά αδυνατούν (ή δεν θέλουν) να αποκτήσουν EV. 

  • 24/1/2022

Ήδη από τις τελευταίες μέρες του 2021 το νέο Ford Focus είναι διαθέσιμο προς παραγγελία σε όλες τις αγορές της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με την εγχώρια αντιπροσωπεία να ανακοινώνει τον αναλυτικό τιμοκατάλογο. Μεταξύ των διαθέσιμων εκδόσεων ως η πιο φιλική προς το περιβάλλον επιλογή παρουσιάστηκε η ήπια υβριδική τεχνολογία των 48-volt που προσφέρει χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου αλλά και μειωμένες εκπομπές ρύπων.

Όπως έγινε γνωστό, όμως, η Ford θα παρουσιάσει ακόμα μία έκδοση η οποία θα χρησιμοποιεί καύσιμο αιθανόλης E85 μετά από απαίτηση μεγάλης μερίδας του αγοραστικού κοινό στη βόρεια Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Σουηδία. Θα πρέπει να θυμίσουμε πως η Ford πριν από περίπου έναν χρόνο είχε παρουσιάσει τρία μοντέλα της που είχαν την δυνατότητα να καταναλώσουν αιθανόλη, το Puma, το Kuga και το Transit Connect.

Στην περίπτωση του Focus η προσαρμογή του εναλλακτικού καυσίμου θα γίνει στον τρικύλινδρο κινητήρα EcoBoost του ενός λίτρου που αποδίδει 125 PS και θα συνδυάζεται είτε με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων είτε με αυτόματο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων Powershift. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να κινηθεί είτε με E85, είτε με βενζίνη, είτε με ένα μείγμα και των δύο. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να θυμίσουμε πως τα μείγματα καυσίμου αιθανόλης χαρακτηρίζονται από έναν αριθμό δίπλα στο γράμμα "E" που προσδιορίζει το ποσοστό καυσίμου στο μείγμα κατ’ όγκο. Άρα το Ε85 αποτελείται από 85% αιθανόλη και 15% βενζίνη.

«Είναι σημαντικό για εμάς να προσφέρουμε μια σειρά οχημάτων με καύσιμο E85, ειδικά το εμπορικό Ford Focus, με αυτόματο ή χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων. Η αιθανόλη αποτελεί ένα σημαντικό μείγμα εναλλακτικού καυσίμου. Προφανώς είμαστε συγκεντρωμένοι στον στόχο μας για την μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση αλλά θέλουμε την παρούσα φάση να προσφέρουμε αξιόπιστες εναλλακτικές σε αυτούς που δεν αντέχουν την αγορά ενός EV» δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας της Ford για τη Σουηδία Erik Lindham, βάζοντας παράλληλα ψηλά τον εμπορικό στόχο του μοντέλου, που αντιστοιχεί σε 3.000 πωλήσεις στη σκανδιναβική χώρα. Η έλευση του νέου Focus αναμένεται να γίνει τον προσεχή Απρίλιο.