Ένας hacker αλλάζει τα φανάρια σε πράσινο όποτε τον βολεύει (video)


Με τη βοήθεια μίας συσκευής, η αναμονή σε κόκκινους φωτεινούς σηματοδότες μπορεί να λάβει άμεσα τέλος.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 23/2/2023

Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει οδηγός που θέλει να βρίσκει κόκκινους φωτεινούς σηματοδότες όταν μετακινείται με το αυτοκίνητό του. Ωστόσο, εκτός από την τύχη, δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να το καταφέρει.

Στη χώρα μας, από το περασμένο φθινόπωρο, είναι σε εφαρμογή ένα σύστημα προτεραιοποίησης στα φανάρια για τα οχήματα έκτακτης ανάγκης. Συγκεκριμένα, λειτουργεί πιλοτικά στον Πειραιά, για τα ασθενοφόρα που εξυπηρετούν τις ανάγκες του Τζάνειου Νοσοκομείου. Μέσω συστημάτων πομπών και δεκτών, τα ασθενοφόρα στέλνουν σήμα στα φανάρια και αυτά δημιουργούν το λεγόμενο «πράσινο κύμα» 7 δευτερολέπτων.

Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, ακόμα και τα ασθενοφόρα ή τα οχήματα της Πυροσβεστικής θα πρέπει να βάλουν τις σειρήνες τους σε λειτουργία προκειμένου να περάσουν από τα κόκκινα φανάρια.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του The Drive, ο Peter Fairlie απέδειξε, με video που ανήρτησε στο κανάλι του στο YouTube ότι με μία συσκευή, ονόματι Flipper Zero, μπορεί να αλλάξει τη σήμανση ενός φαναριού από κόκκινο σε πράσινο στις ΗΠΑ.

Το Fliper Zero είναι ένα gadget hacking, που διαθέτει ένα ενσωματωμένο ραδιόφωνο sub-GHz και επιτρέπει στη συσκευή να λαμβάνει δεδομένα ή και να τα μεταδίδει, με το κατάλληλο λογισμικό σε εγκεκριμένες περιοχές) στις ίδιες ασύρματες συχνότητες με άλλες συσκευές.

Οι περισσότερες συσκευές που χρησιμοποιούνται στα κέντρα κυκλοφορίας των ΗΠΑ και ελέγχουν τα δεδομένα έκτακτης ανάγκης, ουσιαστικά ανιχνεύουν το συγκεκριμένο πρότυπο ενός υπέρυθρου φωτός. Αυτό εκπέμπεται από πομπό που έχει εγκατασταθεί σε περιπολικό, ασθενοφόρο ή πυροσβεστικό όχημα, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο «μηχανισμός» ο οποίος ρυθμίζει με τέτοιο τρόπο τους φωτεινούς σηματοδότες ώστε να δοθεί προτεραιότητα στο όχημα έκτακτης ανάγκης.

Το Flipper Zero έχει τη δυνατότητα να παράξει ηλεκτρικούς παλμούς μέσω συγκεκριμένων ακίδων και να ελέγξει ένα σύνολο εξωτερικών υπέρυθρων LED που προέρχονται από μια παλιά κάμερα ασφαλείας. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνει να «μιμηθεί» το πρότυπο του υπέρυθρου φωτός που χρησιμοποιείται από τα οχήματα έκτακτης ανάγκης. Ο στόχος του Fairlie ήταν να αποδείξει ότι μπορεί να υπάρξει ένα τέτοιο σύστημα με πολύ φθηνότερο κόστος, κάτω από 200 ευρώ, σε σχέση με τα «επίσημα» που κοστίζουν περίπου 4.700 ευρώ.

Επιπλέον, ανέφερε ότι αφορμή στάθηκε η προσέγγιση που δέχθηκε από έναν πυροσβεστικό σταθμό εθελοντών, ο οποίος ήθελε μια φθηνότερη λύση από αυτή που προσφέρεται στην αγορά. Ωστόσο, δεν είναι δεδομένο ότι η δική του «πατέντα» λειτουργεί κάθε φορά.

Πηγή: The Drive