Εντυπωσιακή η μείωση των ρύπων στα αστικά κέντρα της Ελλάδας - Νέα στοιχεία


Την περαιτέρω μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα αναδεικνύουν τα στοιχεία που συγκεντρώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος.

  • 27/3/2020

Την εντυπωσιακή μείωση των ρύπων στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Ελλάδας περιγράφουν τα νέα στοιχεία που έδωσε στο φως της δημοσιότητας ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος.

Μάλιστα τα νέα στοιχεία αφορούν στην εβδομάδα 16-22 Μαρτίου, γεγονός που σημαίνει ότι δεν περιλαμβάνει το διάστημα κατά το οποίο έχει εφαρμοστεί η απαγόρευση κυκλοφορίας στη χώρα μας.

Ειδικότερα, στην Αθήνα οι συγκεντρώσεις NO2 παρουσιάζουν συνεχή πτώση τις τελευταίες εβδομάδες. Η ποσοστιαία μείωση σε σχέση με το διάστημα πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του Κορωνοϊού ξεπερνά το 50%, ενώ η ίδια πηγή αναφέρει ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα η μέση τιμή των αιωρούμενων μικροσωματιδίων παρουσιάζει πτώση της τάξης του 25%.

Ακόμα καλύτερη είναι η εικόνα που παρουσιάζει η Θεσσαλονίκη όπου οι συγκεντρώσεις NO2 την προηγούμενη εβδομάδα (16-22 Μαρτίου) ήταν μειωμένες κατά 73% σε σχέση με το διάστημα 24/2-1/3.

Στο ίδιο ακριβώς ποσοστό (73%) μειώθηκαν οι συγκεντρώσεις ΝΟ2 στην Πάτρα, στην οποία μόνο την τελευταία εβδομάδα παρουσιάζεται πτώση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων κατά 18%.