Έρευνα: Η επικίνδυνη οδήγηση είναι (και) κληρονομικό «χάρισμα»


Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι παιδιά με γονείς που παραβιάζουν συχνά τον ΚΟΚ, είναι πολύ πιθανό να αποκτήσουν την ίδια οδηγική συμπεριφορά.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ
  • 1/5/2023

Η κακή οδήγηση είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται πολύ συχνά στους δρόμους, είτε από άτομα νεαρής ηλικίας, είτε από ενήλικες με πολλά χρόνια εμπειρίας πίσω από το τιμόνι. Έρευνα της Scrap Car Comparison, βρετανική εταιρεία αγοραπωλησιών, έδειξε ότι η παραβατική ή απρόσεκτη οδήγηση είναι θέμα κληρονομικότητας.

Πιο συγκεκριμένα, αν ο γονέας οδηγεί απρόσεκτα οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του παιδιού του: Το 66% των οδηγών που έχουν παραβιάσει τον ΚΟΚ, ανατράφηκαν από γονείς με τις ίδιες οδηγικές συνήθειες. Στον αντίποδα, μόλις το 26% των παιδιών με γονείς με καλή οδηγική παιδεία, έχουν υποπέσει σε παραπτώματα.

Η Scrap Car Comparison συνέκρινε τα δεδομένα ενός ερωτηματολογίου που συμπλήρωσαν 1.002 οδηγοί ηλικίας μεγαλύτερης από 17 ετών, οι μισοί εκ των οποίων έχουν υποπέσει σε κάποιο παράπτωμα, με τους άλλους μισούς να έχουν καθαρό οδηγικό μητρώο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι οδηγοί που παρουσίασαν κακές οδηγικές συνήθειες, όπως για παράδειγμα υπερβολική ταχύτητα, ή βρέθηκαν να έχουν βαθμούς ποινής στο δίπλωμα οδήγησης, ακολούθησαν τα «χνάρια» των γονιών τους.

Οι οδηγοί των οποίων οι γονείς παραβιάζουν τον ΚΟΚ τείνουν να έχουν τουλάχιστον έναν πόντο ποινής στο δίπλωμα οδήγησής τους, σε αντίθεση με τα παιδιά γονιών με καλή οδηγική συμπεριφορά, τα οποία έχουν «καθαρά» διπλώματα οδήγησης.

Οι συχνότερες κακές συμπεριφορές που μαθαίνουν τα παιδιά από τους γονείς τους είναι η υπερβολική ταχύτητα, η επιθετική οδήγηση, ή η κακή αντίληψη του χώρου, ενώ 1 στους 4 οδηγούς παραδέχονται ότι πράγματι οι γονείς τους είναι κακά παραδείγματα, όταν πρόκειται για την οδηγική τους συμπεριφορά.

 Κακή οδηγική συνήθειαΠοσοστό που επηρεάστηκε από τους γονείς
1Υπερβολική ταχύτητα55%
2Επιθετική οδήγηση49%
3Κακή αντίληψη του χώρου24%
4Κακό παρκάρισμα21%
5Επικίνδυνη οδήγηση17%
6Υπερβολικά αργή οδήγηση10%

Παρά τη μεγάλη επιρροή που έχουν οι γονείς στα παιδιά τους, αναφορικά με την οδηγική τους συμπεριφορά, οι νέοι οδηγοί φαίνεται να είναι γενικότερα πιο προσεκτικοί από τους γονείς τους, και μαθαίνουν από τα λάθη των μεγαλύτερων. Το 55% των οδηγών νιώθουν ότι είναι καλύτεροι οδηγοί από τους γονείς τους.

Αυτό επιβεβαιώνεται αν παρατηρήσει κανείς τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας από τη μεριά των γονιών:

ΠαράπτωμαΠαιδίΓονιός
Βαθμοί ποινής27%36%
Υποχρεωτικό μάθημα αντίληψης ταχύτητας30%37%
Αστυνομικός έλεγχος στο δρόμο33%36%

Ο David Kottaun, επιχειρησιακός διευθυντής της Scrap Car Comparison, είπε σχετικά: «Το πώς τα πράγματα στα οποία έχουμε εκτεθεί ως παιδιά μας διαμορφώνουν αργότερα στη ζωή -είτε αυτό αφορά τα χόμπι, τη μουσική ή τις ταινίες- είναι ένα θέμα συζήτησης που υπάρχει εδώ και χρόνια. Όμως εκτός από αυτά τα θέματα που έχουν ήδη συζητηθεί αρκετά, αναρωτηθήκαμε από που προέρχεται η επικίνδυνη οδήγηση, βλέποντας ότι ο καθένας έχει διαφορετικές συμπεριφορές πίσω από το τιμόνι.

«Αν το καλοσκεφτεί κανείς, δε θα έπρεπε να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι οι συνήθειες που έχουμε στον δρόμο ως ενήλικες επηρεάζονται από αυτές των γονιών μας. Πολλοί από εμάς περάσαμε τα πρώιμα χρόνια της ηλικίας μας στη θέση του συνοδηγού του αυτοκινήτου ενός εκ των γονιών μας, κι έχουμε επηρεαστεί υποσυνείδητα από τις καλές και κακές συνήθειές τους στο δρόμο.

«Το πιο σημαντικό όμως είναι η ασφάλεια. Οπότε όπως και να οδηγεί κάποιος άλλος που βρίσκεται στη ζωή σας, όταν έχετε τον έλεγχο του αυτοκινήτου σας, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τον ΚΟΚ για να κρατάτε τον εαυτό σας, τους επιβάτες σας και τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου ασφαλείς. Γι αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπει κανείς ότι οι νέες γενιές οδηγών αντιλαμβάνονται τις κακές συνήθειες που έχουν 'αντιγράψει' από μεγαλύτερες γενιές κι έρχονται να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο.»