Έρχεται Fuel Pass 3! Επιδότηση καυσίμων 100 ευρώ για τους εκδρομείς του Πάσχα – Δείτε τους δικαιούχους


Το κονδύλι για την έκτακτη επιδότηση καυσίμων έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να δώσει «δημοσκοπική ανάσα» στην Κυβέρνηση ενόψει των εθνικών εκλογών.

  • 1/4/2023

Η απόφαση είναι ειλημμένη. Ενόψει των εθνικών εκλογών, η ημερομηνία των οποίων ανακοινώθηκε επίσημα πριν από λίγες ημέρες από τον Πρωθυπουργό, η Κυβέρνηση κάνει προσπάθεια να καλύψει την πτώση που εμφανίζει τις τελευταίες εβδομάδες στις δημοσκοπήσεις, μέσα από έναν νέο κύκλο του προγράμματος επιδότησης καυσίμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από το Υπουργείο Οικονομικών, το Fuel Pass 3 έχει ως στόχο να ενισχύσει οικονομικά τους ιδιοκτήτες Ι.Χ. και μοτοσυκλετών που θα ταξιδέψουν τις ημέρες του Πάσχα.

Το ποσό της επιδότησης θα είναι τα 100 ευρώ (για όσους επιλέξουν την άυλη κάρτα) ενώ η διαδικασία αλλά και τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι τα αντίστοιχα που ίσχυαν στον δεύτερο και τελευταίο κύκλο του Fuel Pass.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα μέσω του gov.gr όπου οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν τις αιτήσεις τους για το Fuel Pass 3. Προκειμένου να υποβληθεί η αίτηση, το φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να δηλώνει στην πλατφόρμα το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης.

Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας. Το ποσό που αποφασίστηκε σε αυτό τον νέο κύκλο θα είναι 100 ευρώ για όσους ιδιοκτήτες ΙΧ επιλέξουν την άυλη κάρτα, ενώ όσοι προχωρήσουν με την κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό θα λάβουν 30 ευρώ λιγότερα, δηλαδή 70 ευρώ. Από την άλλη οι ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών θα λάβουν 70 ευρώ και 50 ευρώ αντίστοιχα.

Μία βασική διαφορά του νέου προγράμματος επιδότησης καυσίμων είναι ότι δεν θα υπάρχουν διαφορετικά ποσά για τους κατοίκους των ηπειρωτικών περιοχών και των νησιών. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι ιδιοκτήτες θα λάβουν τα ίδια ποσά σε όποια περιοχή της Ελλάδας έχει δηλωθεί η μόνιμη κατοικία τους.

Τέλος, όσον αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια, ο υπολογισμός θα γίνει με βάση τη φετινή φορολογική δήλωση η οποία δεν πρέπει να είναι πάνω από τα 30.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας (σύζυγος, εξαρτώμενα τέκνα). Έτσι για ζευγάρι φθάνει τα 33.000 ευρώ, για ένα ζευγάρι με ένα παιδί τα 36.000 ευρώ, για ζευγάρι με δύο παιδιά τα 39.000 ευρώ, για ζευγάρι με τρία παιδιά τα 42.000 ευρώ και για 4 παιδιά τα 45.000 ευρώ που είναι και το ανώτατο όριο.

Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να γίνουν γνωστές τη Δευτέρα 3 Απριλίου με την πλατφόρμα να μπαίνει σε λειτουργία πριν από το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Ήδη το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης κάνει αγώνα δρόμου ώστε όλα να λειτουργήσουν «ρολόι» και να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες των ΙΧ και των μοτοσυκλετών να λάβουν το ποσό μέχρι τα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας ώστε να φουλάρουν τα οχήματά τους πριν τη μεγάλη έξοδο.

Καλό μήνα!