Έτσι στήθηκε η κομπίνα με τα διπλώματα οδήγησης: 13 συλληφθέντες, 680.000 ευρώ έβγαλε η σπείρα (video)


Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δεν δίσταζαν να εκφοβίζουν στελέχη της υπηρεσίας που διενεργούσε τις εξετάσεις για τις άδειες οδήγησης, όταν εκείνα προέβησαν σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους.

  • 26/11/2022

Σε συνέντευξη Τύπου προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία όπου και παρουσίασε όλα τα στοιχεία σχετικά με την κομπίνα πολλών χιλιάδων ευρώ που είχε στηθεί στις εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης, όπως σας είχαμε ενημέρωσει σχετικά από την Παρασκευή 25/11.  

Την ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους ανέλαβε ο  Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος κ. Δημήτρης Δάβαλος  και η Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου.

Όπως έγινε γνωστό η εγκληματική οργάνωση είχε στηθεί από ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης και υπαλλήλους Διευθύνσεων Μεταφορών και Επικοινωνιών, οι οποίοι μέσω της ψευδούς βεβαίωσης – νόθευσης, της δωροδοκίας και της δωροληψίας, επεδίωκαν και κατάφερναν, να αποκτούν άδεια ικανότητας οδήγησης, άτομα που -υπό κανονικές συνθήκες- θα αποτύγχαναν στις σχετικές εξετάσεις.

«Συνολικά συνελήφθησαν 13 άτομα, ενώ κατηγορούνται 58 ακόμη. Πρόκειται δηλαδή για μία πολυπληθή εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας είχαν ως μοναδικό σκοπό την επίτευξη παράνομου και κυρίως εύκολου κέρδους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες των πράξεων τους», δήλωσε ο κ. Δαβάλος και συνέχισε: «Για να πετύχουν τον σκοπό τους, είχαν καταρτίσει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης ώστε να πετυχαίνουν στις εξετάσεις οι υποψήφιοι, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες που προσφέρει ο σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός, όπως ακουστικά «ψείρες», μικροκάμερες και συσκευές αναμετάδοσης δεδομένων διαδικτύου ( wifi modem )».

Όπως έγινε γνωστό τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δεν δίσταζαν να εφαρμόσουν τακτικές εκφοβισμού, σε βάρος συγκεκριμένων στελεχών της υπηρεσίας που διενεργούσε τις εξετάσεις, όταν εκείνα προέβησαν σε εντατικούς και αιφνιδιαστικούς ελέγχους, με αποτέλεσμα τη σύλληψη αρκετών εξεταζόμενων.

Συνολικά, υπολογίζεται ότι, τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2022, τα μέλη της οργάνωσης, πέτυχαν να χορηγήσουν με παράνομο τρόπο 340 άδειες ικανότητας οδήγησης και Πιστοποιητικά Επαγγελματικής Ικανότητας, αποκομίζοντας όφελος ύψους 680.000 ευρώ.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, οχήματα, σχολές οδηγών και γραφεία υπαλλήλων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 86.370 ευρώ,
  • 2 πιστόλια και περίστροφο,
  • 117 εξαρτήματα οπτικοακουστικού εξοπλισμού (μικροκάμερες, ακουστικά «ψείρες», μπλούζες με τοποθετημένο εξοπλισμό σε αυτές κ.α.)
  • 50 κινητά τηλέφωνα,
  • πλήθος υπολογιστών και χειρόγραφων σημειώσεων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα, για την ταυτοποίηση και άλλων μελών της οργάνωσης καθώς και υποψηφίων που απέκτησαν παράνομα άδεια ικανότητας οδήγησης ή Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας, συνεχίζεται.

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας στο παρακάτω video…