Γερμανός βελτιωτής σπάει τον «κόφτη» των Volvo


Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της Volvo να θέτει μέγιστο όριο ταχύτητας στα μοντέλα της.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: VOLVO
  • 19/10/2020

Πέρυσι η Volvo είχε ανακοινώσει πως όλα τα νέα μοντέλα που θα πωλούσε μέσα στο τρέχων έτος θα είχαν περιορισμό της τελικής ταχύτητας στα 180 χλμ./ώρα στο πλαίσιο της μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων. Αυτή η απόφαση είναι προκαλέσει την αντίδραση αρκετών που δεν διαφωνούσαν και τόσο με το κίνητρο του μέτρου, αλλά με τον περιορισμό της ελευθερίας κάθε οδηγού.

Πάντως, ένας βελτιωτής στη Γερμανία ισχυρίζεται πως βρήκε τον τρόπο να καταργήσει τον περιοριστή ταχύτητας σε διάφορα μοντέλα όπως στις σειρές 40, 60 και 90. Και από την στιγμή που τα κατάφερε το σίγουρο είναι πως θα ακολουθήσουν και άλλοι δίνοντας την λύση και χιλιάδες κατόχους Volvo που δεν θέλουν να «φιμώνεται» η τελική του Volvo τους.

O συγκεκριμένος βελτιωτής ονομάζεται Heico Sportiv και προς το παρόν έχει εστιάσει στην απελευθέρωση της τελικής των πιο ισχυρών εκδόσεων μοντέλων Volvo μιας και οι κάτοχοι των συγκεκριμένων είναι που αποζητούν περισσότερο την κατάργηση του «κόφτη».

Σύμφωνα με την εταιρία, το λογισμικό e.motion που έχει εξελίξει για τη αναβάθμιση ισχύος σε διάφορα Volvo μέσω αλλαγής της χαρτογράφησης παρέχει τη δυνατότητα της αύξησης της τελικής από 30 έως 70 km/h. Και αυτή η αύξηση αφορά και στα πιο πρόσφατα Volvo με τον περιοριστή.

Για παράδειγμα, σε ένα S60 T8 Polestar η τελική πριν τον περιοριστή ήταν στα 250 χλμ./ώρα. Χάρη στην αύξηση 70 χλμ./ώρα η τελική μετά το update ανεβαίνει ξανά στην αρχική. Ένα ενδεικτικό κόστος αναβάθμισης για το S90 είναι στα 1.456 ευρώ με την Heico να προσφέρει εγγύηση καλής λειτουργίας για 2,5 χρόνια. Ωστόσο, ένα καλό ερώτημα είναι το αν ισχύει μετά την μετατροπή η εργοστασιακή εγγύηση του μοντέλου.