Γιατί οι γυναίκες οδηγοί κινδυνεύουν περισσότερο στα τροχαία ατυχήματα


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνα του αμερικανικού Ινστιτούτου «ΙΙHS», οι γυναίκες οδηγοί έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να τραυματιστούν πιο σοβαρά σε ένα τροχαίο ατύχημα από τους άνδρες επειδή συνήθως έχουν μικρότερων διαστάσεων όχημα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 12/2/2021

Η παθητική ασφάλεια των σύγχρονων αυτοκινήτων είναι σε υψηλό επίπεδο, σε κάθε κατηγορία αυτών. Ωστόσο, τα τροχαία ατυχήματα είναι αναπόφευκτα και η σοβαρότητα τραυματισμού των επιβατών εξαρτάται από τις εκάστοτε συνθήκες που αυτό συμβαίνει.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε στις ΗΠΑ το αμερικανικό ινστιτούτο «IIHS» («Insurance Institute for Highway Safety») μελετώντας πολλές περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων, στο χρονικό διάστημα από το 1998 έως το 2005, παρατηρήθηκε ότι οι γυναίκες οδηγοί είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να τραυματιστούν σοβαρότερα απ’ ό,τι οι άνδρες.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της έρευνας έδειξαν ότι οι γυναίκες οδηγοί τραυματίζονταν σοβαρότερα από τους άντρες σε ποσοστό 37%-73% περισσότερο, ενώ έχαναν τη ζωή τους σε ποσοστό αυξημένο κατά 20%-28%, συγκριτικά. 

Τα στελέχη του ινστιτούτου μελέτησαν τις αιτίες που αυτό συμβαίνει και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πιθανότητες είναι εναντίον των γυναικών οδηγών εξαιτίας του γεγονότος ότι συνήθως χρησιμοποιούν μικρότερης κατηγορίας όχημα, αλλά και από τις συνθήκες οι οποίες επικράτησαν κατά τη διάρκεια του τροχαίου ατυχήματος. 

Η Jessica Jermakian, Αντιπρόεδρος του Insurance Institute for Highway Safety δήλωσε σχετικά: «Οι αριθμοί δείχνουν ότι οι γυναίκες συχνά οδηγούν μικρότερα και ελαφρύτερα οχήματα και ότι εμπλέκονται περισσότερο σε μετωπικές και πλάγιες συγκρούσεις».

Τα αποτελέσματα έδειξαν, επίσης, ότι οι γυναίκες οδηγοί συγκρούονται με άλλο όχημα σε ποσοστό περίπου 70%, έναντι 60% των αντρών. Επίσης, οι άνδρες οδηγοί συγκρούονται με φορτηγά σε ποσοστό περίπου 20%, ενώ οι γυναίκες σε ποσοστό μικρότερο από 5%.

Τέλος, η έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες οδηγοί έχουν δυόμιση φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να τραυματιστούν στα πόδια τους σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος.

Διαβάστε, επίσης: Έρευνα δείχνει πως οι αγοραστές EV δεν επιστρέφουν σε συμβατικά μοντέλα.