Γιατί τόσα αυτοκίνητα χρησιμοποιούν το 8άρι αυτόματο της ΖF; (Video)


Αν και τα διπλόδισκα κιβώτια έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα, το 8άρι αυτόματο της ZF φαίνεται να κυριαρχεί ανάμεσα στους κατασκευαστές και σε πολύ διαφορετικά αυτοκίνητα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 4/5/2019

Θα το βρείτε παντού. Από supercars μέχρι τεράστια αμερικάνικα pick-up, και σε όλα τα επίπεδα ισχύος, ακόμα και σε supercars.  Σημειώστε ονόματα: Aston Martin DBS Superleggera, Toyota Supra, Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio, BMW M5, Jeep Grand Cherokee Trackhawk, Rolls Royce Phantom και πολλά ακόμα. Αυτοκίνητα εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους, τα οποία όμως έχουν ένα κοινό: το 8άρι αυτόματο κιβώτιο της ZF.

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2008 και από τότε έχει εφοδιάσει δεκάδες αυτοκίνητα. Με τα χρόνια εξελίχθηκε σε τέτοιο βαθμό που να είναι πλέον η πρώτη επιλογή εκείνων που χρειάζονται ένα κιβώτιο που να κάνει τα πάντα. Μάλιστα μέσα στο 2017 υπολογίζεται ότι βρέθηκε στην μετάδοση πάνω από 3,5 εκατομμυρίων αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο, από μικρά hatchbacks έως πανάκριβα luxury sedan.

Tι είναι αυτό που το κάνει τόσο δημοφιλές και γιατί οι εταιρίες το επιλέγουν αντί για ένα διπλόδισκο που θεωρητικά κάνει πιο καλή δουλειά. Οι απαντήσεις όπως φαίνεται και από το video είναι πολλές. Μπορεί να είναι ήσυχο και πολιτισμένο σε ένα βαρύ pick-up όπως το Ram 1500 και την ίδια στιγμή να είναι άμεσο και εντελώς σπορτίφ σε μία M5 μέσα στην πίστα. 

Μπορεί να είναι ενσωματωμένο στο μπλοκ του κινητήρα όπως στις Αston Martin ή να μπει ως ξεχωριστό κομμάτι όπως γίνεται στην Giulia. To μικρό του μέγεθος επίσης είναι σημαντικός παράγοντας, αφού παρά το γεγονός ότι έχει περισσότερες σχέσεις, είναι πιο συμπαγές από παλαιότερα κιβώτια αυτής της τεχνολογίας. Αυτό σημαίνει ότι πολλές εταιρίες δεν χρειάζεται να επανασχεδιάσουν το πλαίσιο για να χωρέσει το κιβώτιο. 

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε ότι είναι ελαφρύτερο από ένα αντίστοιχο διπλόδισκο κιβώτιο, κάτι που για τα σπορ αυτοκίνητα είναι σημαντικό ως προς το συνολικό βάρος του οχήματος. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για τον σύγχρονο βασιλιά των κιβωτίων, ο οποίος έχοντας φθάσει πλέον σε απίστευτα επίπεδα εξέλιξης (και με το κόστος σε λογικά πλέον επίπεδα λόγω της τεράστιας παραγωγής) είναι ξεκάθαρο γιατί αποτελεί την πρώτη επιλογή ανάμεσα σε όλους τους κατασκευαστές αυτοκινήτων.

ΠΗΓΗ: ROAD AND TRACK