Γνωρίσαμε στο Μουσείο Αυτοκινήτου την American LaFrance - Η «απομίμηση» της Mercedes που έγραψε ιστορία


Η θηριώδης American La France που κοσμεί τη συλλογή του Ελληνικού Μουσείου Αυτοκινήτου ξεχωρίζει τόσο για το μέγεθός της, όσο και για την ιστορία της.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΟΣ
  • 30/11/2023

Το Car and Driver επισκέφθηκε το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου και είδε πολλά από τα ενδιαφέροντα εκθέματα στο κτήριο της Ιουλιανού 33.

Αν κάποιο ξεχωρίζει και αξίζει ειδικής μνείας είναι η American La France. Βρίσκεται μερικά μέτρα μακριά από την είσοδο του Μουσείου, αλλά και στο βάθος να βρισκόταν, θα έπιανε το μάτι που επισκέπτη και μόνο από το μέγεθός της.

Σε πρώτη ματιά, σε υποβάλει το πόσο μακρύ είναι, και ψηλά στέκεται από το έδαφος - μέχρι που μαθαίνεις γιατί έχει αυτές τις διαστάσεις.

«Η συγκεκριμένη εταιρεία έφτιαχνε φορτηγά και πυροσβεστικά οχήματα με αυτό το σασί, με αυτά τα μηχανικά μέρη,» μας εξηγεί ο ξεναγός του Μουσείου, Μίλτος Πατρώνης.

«Πήρε την απόφαση να κατασκευάσει και ορισμένα Ι.Χ., αλλά χωρίς να αλλάξει τα μηχανικά του μέρη. Επομένως, μιλάμε για ένα αυτοκίνητο που ζυγίζει 3 τόνους, και έχει κινητήρα 14,5 L που απέδιδε 105 PS και μπορούσε να το οδηγήσει μέχρι τα 110 km/h - σε ανοιχτούς δρόμους, ασφαλώς.

«Επίσης, βλέπουμε να διαθέτει και τελική μετάδοση με μηχανική αλυσίδα, κάτι που καταργήθηκε αργότερα, καθώς μπορούσε να κοπεί και να χτυπήσει τον οδηγό ή τους επιβάτες.»

Το 1903, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αύξησε τους δασμούς για τα εισαγόμενα αυτοκίνητα, και η εταιρεία Smith &Mabely, που αναλάμβανε εισαγωγή και service μοντέλων της Mercedes, αποφάσισε να αποφύγει αυτό το εμπόδιο με το να κατασκευάσει τη δική της εκδοχή της Maybach 18/22. 

Έτσι προέκυψε η συνεργασία με τη La France, που ως τότε κατασκεύαζε μεγάλα οχήματα, για να παραγάγει τον κινητήρα του μοντέλου.

Το ενδιαφέρον είναι πως δε γνωρίζουμε πόσα αντίτυπα κατασκευάστηκαν, καθώς αρκετές εταιρείες τότε δεν θεωρούσαν σημαντικό να κρατούν τέτοιο αρχείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επισκεφθήκαμε το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου και ανακαλύψαμε τα σπάνια προπολεμικά μοντέλα (photos)

Ξέρετε πότε φτιάχτηκε το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο; (video)

Πτήση με drone: Το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου όπως δεν το έχετε ξαναδεί (video)