Η Ford μοιράζεται αφιλοκερδώς δεδομένα αυτόνομης οδήγησης


Σε μία προσπάθεια να ενισχύσει την καινοτομία στο πεδίο της αυτόνομης οδήγησης, η Ford προχωρά σε μία σημαντική κίνηση, να δώσει σε τρίτους δεδομένα από το δικό της πρόγραμμα.

  • 6/5/2020

Το πακέτο αυτό των δεδομένων που προσφέρει, απευθύνεται σε ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα και θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς, σε μεγάλο βαθμό, ολοκληρωμένο. Αυτό γιατί περιλαμβάνει στοιχεία από το liDAR, τους οπτικούς αισθητήρες, το GPS, πληροφορίες τροχιάς, καθώς και στοιχεία για διάφορα οχήματα και τρισδιάστατες απεικονίσεις εδάφους. Αντίστοιχα, καλύπτει όλες τις εποχές και διάφορα καιρικά φαινόμενα, όπως λιακάδα, βροχή, χιόνι, ημέρα και νύχτα.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να εκτιμηθεί δεόντως από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, καθώς ένα μεγάλο πρόβλημα για την εξέλιξη της αυτόνομης οδήγησης είναι τα δεδομένα. Χρειάζεται σοβαρή υποδομή για να μπορέσει να συλλέξει κάποιος πλήρη, αξιόπιστα και αξιοποιήσιμα στοιχεία, οπότε πολλά πανεπιστήμια μένουν στη μελέτη ενός πολύ μικρού αριθμού δεδομένων, που φτάνει μεν για να πάρει κανείς μία γεύση, όχι όμως και για να προσφέρει ερευνητικό έργο.

Το πακέτο της Ford προσφέρει στοιχεία από 4 LiDAR, 7 κάμερες και μάλιστα από διαφορετικά οχήματα. Αυτό σημαίνει ότι σε περιβάλλον 3D μπορεί ένας μελετητής να δημιουργήσει μία πολύ πιο πλήρη απεικόνιση του χώρου γύρω από το κάθε κινούμενο όχημα. Η ακρίβεια, δε, των μετρήσεων, έχει και αυτή τη δική της αξία, καθώς βοηθά στον έλεγχο ακρίβειας των αλγορίθμων που χρησιμοποιούνται για την αυτόνομη οδήγηση.