Η Jaguar Land Rover θα κατασκευάσει μια έξυπνη πόλη!


Με στόχο να δοκιμάσει σε πραγματικές συνθήκες τα νέα της αυτόνομα οχήματα, η Jaguar Land Rover σχεδιάζει μία έξυπνη πόλη που θα τα υποδεχτεί.

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 17/11/2020

Το Future Mobility Campus Ireland (FMCI), όπως η ίδια το ονομάζει, βρίσκεται ήδη υπό εξέλιξη και θα έχει ολοκληρωθεί έως το Σεπτέμβριο του 2021. Εκεί η Jaguar Land Rover φιλοδοξεί να πειραματιστεί με τις αυτόνομες I-Pace, εξετάζοντας τον τρόπο που οχήματα χωρίς οδηγό μπορούν να κινούνται σε πραγματικές πόλεις και να αλληλεπιδρούν με τα υπόλοιπα αυτοκίνητα, τους πεζούς και τους ποδηλάτες.

Αναφορικά με τα ηλεκτρικά και πλήρως αυτόνομα SUV της  Jaguar, I-Pace, εξελίσσονται σε συνεργασία με τη Waymo και φέρουν ένα μεγάλο αριθμό αισθητήρων και συσκευών επικοινωνίας με άλλα οχήματα, καθώς και με σταθερές υποδομές. Ήδη έχουν διανύσει αρκετά χιλιόμετρα δοκιμών, χάρη όμως στο νέο πεδίο FMCI, το οποίο βρίσκεται στο Shannon Free Zone business park, κοντά στο Limerick, η εταιρία αναμένεται να λάβει πολύ περισσότερα νέα στοιχεία.

Σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχουν επίσης και άλλες εταιρίες όπως οι Cisco, Seagate, Renovo και Red Hat. Συνολικά θα κατασκευαστούν 12 km ιδιωτικού δρόμου για δοκιμές, ο οποίος θα είναι εφοδιασμένος με ειδικούς αισθητήρες, συστήματα εντοπισμού, έξυπνες διασταυρώσεις και συστήματα διασύνδεσης. Παράλληλα, το FMCI θα έχει πρόσβαση σε παρακείμενο διασυνδεδεμένο αυτοκινητόδρομο 450 km, καθώς και σε έναν ελεγχόμενο αεροδιάδρομο για μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV).

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο John Cormican, General Manager του Shannon Ireland Jaguar Land Rover, «αυτή η συνεργασία με το FMCI μας παρέχει μια πραγματική δυνατότητα να δοκιμάσουμε την αναδυόμενη αυτόνομη, συνδεδεμένη, ηλεκτρική και κοινόχρηστη τεχνολογία μας σε μια στρατηγική τοποθεσία. Η συνεργασία με κορυφαίες εταιρείες λογισμικού θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε τα μελλοντικά μας συστήματα πιο αποτελεσματικά».