Η McMurtry Automotive και ο Max Chilton στοχεύουν στη νίκη και το απόλυτο ρεκόρ στο Goodwood Festival of Speed (Video)


Η βρετανική McMurtry Automotive εισάγει το αυτοκίνητό της με ηλεκτρικό ανεμιστήρα των 1000 ίππων/τόνο στο Goodwood Festival of Speed ??με στόχος να κερδίσει τη διοργάνωση και να κατακτήσει το απόλυτο ρεκόρ.

  • 21/6/2022

Οι αριθμοί είναι άκρως εντυπωσιακοί. 2.000 κιλά στιγμιαίας κάθετης δύναμης και κάτω από 1,5 δευτερόλεπτο στα 0-60 μίλια/ώρα για ένα μοναδικό αυτοκίνητο. Όμως η βρετανική κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων McMurtry Automotive δηλώνει ότι ανταποκρίνονται στην αλήθεια και ότι μπορεί να κατακτήσει το Goodwood.

Πως όμως ο Βρετανός κατασκευαστής έφτασε ως εδώ; Η ιστορία ξεκινά λίγα χρόνια πίσω. Το 2016, σε μια ομάδα πρώην μηχανικών της Formula 1 ανατέθηκε από τον Sir David McMurtry να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν το απόλυτο αυτοκίνητο υψηλών επιδόσεων. Στο Goodwood Festival of Speed του 2021 το αποτέλεσμα αυτής της πρόκλησης, το McMurtry Spéirling, αποκαλύφθηκε στο κοινό. Δώδεκα μήνες αργότερα, έχοντας πραγματοποιήσει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα δοκιμών με τον πρώην οδηγό της Formula 1, Max Chilton, η ομάδα επέστρεψε στο Goodwood, αυτή τη φορά αγωνιζόμενη για τη νίκη, με τη φιλοδοξία να αμφισβητήσει και το απόλυτο ρεκόρ.

Το μυστικό για την απόδοση του Spéirling είναι ο “clean sheet” σχεδιασμός του. Ο Sir David McMurtry ανέθεσε στην ομάδα να ξανασκεφτεί πώς θα έπρεπε να μοιάζει ένα αυτοκίνητο στον 21ο αιώνα, αντί να ακολουθήσει την τυπική διαδικασία εξέλιξης. Το αποτέλεσμα είναι ένα πλήρως ηλεκτρικό, συμπαγές όχημα σχεδιασμένο γύρω από τον οδηγό και την απόδοση του οχήματος. Ο σκοπός του Spéirling είναι να δείξει τις ικανότητες των ηλεκτρικών μοντέλων στην πίστα, να επιταχύνει την ανάπτυξη των EV και να αναδείξει την McMurtry Automotive ως καινοτόμο εταιρεία EV για αυτοκίνητα δρόμου και πίστας.

Ο μοναδικός και μεγαλύτερος παράγοντας διαφοροποίησης απόδοσης του Spéirling είναι η κάθετη δύναμη από ανεμιστήρα, που παράγει περισσότερο από το διπλάσιο βάρος του αυτοκινήτου σε κάθετη δύναμη, η οποία, σε αντίθεση με τα συμβατικά οχήματα, είναι διαθέσιμη σε όλες τις ταχύτητες, καθώς δεν βασίζεται στη ροή αέρα πάνω από το αυτοκίνητο.

Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά, δημιουργώντας περισσότερη κάθετη δύναμη από ένα μονοθέσιο της Formula 1 σε ταχύτητες έως και 150 μίλια/ώρα, με σημαντικά λιγότερη αντίσταση. Η στιγμιαία κάθετη δύναμη επιτρέπει την πλήρη ανάπτυξη της στιγμιαίας ροπής από τους κινητήρες μετάδοσης κίνησης. Έτσι είναι δυνατή η επιτάχυνση 0-60 μίλια/ώρα σε λιγότερο από 1,5 δευτερόλεπτο και η τελική ταχύτητα 150 μίλια/ώρα (241 km/h).

Όλα αυτά τα στοιχεία, μαζί με την εμπειρία που αποκτήθηκε από εκτεταμένες δοκιμές στην πίστα με τον πρώην οδηγό της Formula 1, του Le Mans και του IndyCar, Max Chilton, έπεισαν την ομάδα στο McMurtry ότι μια απόπειρα για το ρεκόρ στην ανάβαση στο Goodwood είναι εφικτή. Το ρεκόρ κατέχει αυτή τη στιγμή το Volkswagen ID.R και στο παρελθόν ένα μονοθέσιο της McLaren Formula 1.

Το πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο τροφοδοτεί με ενέργεια ένα πακέτο μπαταριών 60 kWh που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την McMurtry Automotive χρησιμοποιώντας κυψέλες της Molicel. Η στρατηγική τεχνική συνεργασία των δύο εταιρειών δίνει στο Spéirling ένα ξεχωριστό πλεονέκτημα για την πυκνότητα ισχύος, την απόδοση εντυπωσιακής επιτάχυνσης και την ενεργειακή πυκνότητα, συμβάλλοντας σε πάνω από 30 λεπτά αυτονομία σε διαδρομή πίστας.

Δείτε το εντυπωσιακό McMurtry Spéirling στο βίντεο που ακολουθεί: