H Tesla περνά στην αντεπίθεση


Από το νέο έτος η αμερικανική εταιρία θα λανσάρει στην Ευρώπη τo Model 3 στοχεύοντας στην VW και στην BMW.

  • 25/10/2018

To Model 3 είναι το πιο «φτηνό» μοντέλο της Tesla και πάνω σε αυτό η αμερικανική εταιρία στηρίζει την επιστροφή της στην κερδοφορία. Ήδη ο Musk ανακοίνωσε ένα κερδοφόρο τελευταίο τρίμηνο και έχει πλέον ως στόχο το Model 3 να φτάσει από μισό έως το ένα εκατομμύριο πωλήσεις τον χρόνο σε παγκόσμια κλίμακα.

Παράλληλα ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla έχει σκοπό να αποσπάσει ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς τόσο από την BMW όσο και από την VW και παράλληλα να ενισχύσει την Tesla μπροστά στα ηλεκτρικά που θα πωλούν ή θα λανσάρουν οι δύο γερμανικές εταιρίες. Η Tesla ανακοίνωσε μόλις το τρίτο τρίμηνο θετικών κερδών στην ιστορία της την χτες Τετάρτη, ενισχύοντας την προσπάθεια του μεγαλομέτοχου Musk για την βιωσιμότητα της εταιρίας του.

Πάντως η Tesla απέχει πολύ ακόμη από το προφίλ μίας πλήρους και μεγάλης αυτοκινητοβιομηχανίας και η κερδοφορία είναι σχεδόν αόρατη μπροστά στην κεφαλαιοποίηση και τα οικονομικά ανοίγματα που υπάρχουν. Πάντως οι επενδυτές αρχίζουν να καθησυχάζονται σε μεγάλο βαθμό βλέποντας μία είσοδο στα ταμεία περίπου 881 εκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που τους ενθαρρύνει μπροστά στα πολλά χρήματα που έχουν επενδύσει ώστε η γραμμή παραγωγής του Model 3 να πάρει επιτέλους μπροστά.

Θετικό είναι πως παρά την καθυστέρηση των παραδόσεων, η Tesla κατάφερε να διατηρήσει περισσότερα από 900 εκατομμύρια δολάρια σε παραγγελίες δείχνοντας ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη ζήτηση για τα αυτοκίνητα της εταιρείας. Η Tesla εκτιμά πως τα πράγματα θα πάνε πολύ καλύτερα στο επόμενο τρίμηνο όπου η παραγωγή και οι παραδόσεις του Model 3 θα έχουν επιταχυνθεί σημαντικά και πολύ κοντά στο προγραμματισμένο στόχο. Η υψηλότερη φορολόγηση έχει επηρεάσει τη ζήτηση για τα Model S και Model X. Πολλά εξαρτήματα εισάγονται από την Κίνα.

Ακλόνητος παραμένει ο CEO της Tesla που σε ανακοίνωσή του προς τους μετόχους αναφέρει πως «…το προφίλ των κερδών μας έχει βελτιωθεί θεαματικά.  Δεν μπορούμε να σας ευχαριστήσουμε για την υποστήριξή σας. Δεν θα είχαμε φτάσει ποτέ σε αυτό το ιστορικό τρίμηνο δίχως αυτή».