Ηλεκτρικό αυτοκίνητο των 20.000 ευρώ ετοιμάζει η Seat


Ένα προσιτό, τηρουμένων των αναλογιών, ηλεκτρικό αυτοκίνητο πρόκειται να περάσει στην παραγωγή η Seat μέχρι και το 2025, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη ημέρα της αυτοκίνησης.

  • 22/3/2021

Η SEAT S.A. ανακοίνωσε σήμερα το λανσάρισμα ενός αστικού ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην αγορά το 2025. Με αυτό το αυτοκίνητο, η εταιρεία θα εισέλθει στην κατηγορία των 20– 25.000 ευρώ, ώστε να κάνει τον εξηλεκτρισμό προσιτό στις μάζες και να επιτύχει τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας. Η μονάδα παραγωγής όπου θα κατασκευάζεται το όχημα θα ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες.

Στην Ετήσια Συνέντευξη Τύπου του 2021, η Ισπανική εταιρεία παρουσίασε ένα φιλόδοξο σχέδιο, που ονομάζεται Future Fast Forward, για να ηγηθεί του εξηλεκτρισμού της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ισπανία. Ο βασικός παράγοντας αυτού του σχεδίου είναι η παραγωγή αστικών ηλεκτρικών οχημάτων στην Ισπανία από το 2025.

Ο Πρόεδρος της SEAT S.A. Wayne Griffiths εξήγησε ότι «θέλουμε να κατασκευάσουμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ισπανία από το 2025. Φιλοδοξία μας είναι να παράγουμε περισσότερα από 500.000 αστικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα ετησίως στο Martorell για τον Όμιλο Volkswagen, αλλά χρειαζόμαστε μια σαφή δέσμευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Η SEAT S.A. στοχεύει όχι μόνο στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων αλλά και στην καθοδήγηση της ανάπτυξης ολόκληρου του έργου για τον Όμιλο Volkswagen. «Το σχέδιό μας είναι να μετατρέψουμε το Τεχνικό Κέντρο μας, το μοναδικό στο είδους του στη νότια Ευρώπη σε ένα ουσιαστικό πλεονέκτημα R&D για την περιοχή», δήλωσε ο Griffiths. «Πιστεύουμε ότι είναι μέρος της ευθύνης μας να εξηλεκτρίσουμε την Ισπανία. Πριν από 70 χρόνια, βάλαμε αυτή τη χώρα σε τροχούς. Στόχος μας, τώρα, είναι να βάλουμε την Ισπανία σε ηλεκτρικούς τροχούς».

Το αστικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι ένα μεγάλο έργο όσον αφορά τον πιθανό του όγκο. Αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο στο δρόμο προς τη βιωσιμότητα και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στοχεύει να γίνει ο κινητήρας για τη μετατροπή της Ισπανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. 

«Καταρτίσαμε το σχέδιο, έχουμε τους κατάλληλους συνεργάτες και γενικά είμαστε έτοιμοι να επενδύσουμε. Αυτό το έργο προορίζεται να γίνει ο μοχλός του μετασχηματισμού της Ισπανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Απαιτείται η υποστήριξη της Ισπανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αυτό το σχέδιο, ώστε να μπορέσει ο Όμιλος Volkswagen να λάβει την τελική απόφαση για την υλοποίηση του», υπογράμμισε ο Griffiths.

Ως η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία παραγωγής αυτοκινήτων στην Ευρώπη, η Ισπανία έχει μεγάλη ευθύνη να επιτύχει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας έως το 2030. Για το σκοπό αυτό, το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος ηλεκτρικών οχημάτων, την τόνωση της ζήτησης και την ανάπτυξη δημόσιων υποδομών φόρτισης.

Το Future Fast Forward θα χρησιμεύσει ως κινητήρια δύναμη για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, ειδικά για τους νέους. Το έργο περιλαμβάνει τη SEAT S.A. καθώς και τοπικές κυβερνήσεις, τεχνολογικά κέντρα και μεγάλες, μεσαίες και μικρές εταιρείες. Ένα σύνολο από 15 συμμετέχοντες, από τουλάχιστον 6 τομείς, υποστηρίζουν το σχέδιο: Aeorum, Antolín, Asti Mobile Robotics, CaixaBank, Delta Vigo, Ficosa, Fisas Navarro, Gestamp, Iberdrola, Lithium Iberia, Mind Caps, Sayer Technologies, SEAT SA, Sesé και Telefónica.