Καλά πήγε αυτό! Το νέο Lada Aura αρνείται να εκκινήσει σε επίδειξη - Παγωμάρα για τα στελέχη της Avtovaz (video)


Η αμήχανη στιγμή για τον υπουργό Οικονομικών της Ρωσίας και τον επικεφαλής κορυφαίας τράπεζας θα είχε αποφευχθεί αν ήταν... στοιχειωδώς προσεκτικοί.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: YOUTUBE/WORLD OF CARS-
  • 19/6/2023

Στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν για την παρουσίαση ενός νέου μοντέλου, οι αυτοκινητοβιομηχανίες ελπίζουν ότι τα πάντα θα κυλήσουν άψογα. Γι’ αυτό και προετοιμάζονται κατάλληλα, ώστε να εντυπωσιάσουν το κοινό όχι μόνο με το όχημα που θα αποκαλύψουν, αλλά και συνολικά με την παρουσίαση.

Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες κάτι «στραβώνει». Ενίοτε, αυτό οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες που δεν μπορούν να προβλεφθούν, όπως συνέβη πριν από λίγες ώρες στην παρουσίαση του ολοκαίνουριου Renault Rafale. Οι κακές καιρικές συνθήκες στο Le Bourget καθυστέρησαν κατά 45 λεπτά την έναρξη της εκδήλωσης, με την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου. Μικρό το κακό.

Αυτό όμως που συνέβη στην περίπτωση της AvtoVAZ αρχικά φάνηκε σαν μια τεράστια αστοχία, έστω και αν τελικά, αποδείχθηκε, προσωρινή και καθαρά θέμα απροσεξίας, με αποτέλεσμα να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Από τις 14 έως τις 17 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη ένα διεθνές οικονομικό forum, στα πλαίσια του οποίου εκτέθηκαν διάφορα νέα μοντέλα. Ένα εξ’ αυτών ήταν ένα πρωτότυπο Lada Aura, το οποίο παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες από την AvtoVAZ. Πρόκειται για ένα sedan που αποτελεί μεγαλύτερη εκδοχή του Vesta και αναμένεται να μπει στην παραγωγή στα τέλη του 2024.

O υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Anton Siluanov και ο επικεφαλής της AvtoVAZ, Maxim Sokolov, έφτασαν με το πρωτότυπο, το πρωί της 16ης Ιουνίου, στους χώρους της εκδήλωσης. Λίγο αργότερα, βρέθηκαν, μαζί με δημοσιογράφους, φωτογράφους και κάμερες, δίπλα στο ολοκαίνουριο αυτοκίνητο, θέλοντας να το παρουσιάσουν στον CEO της τράπεζας Sberbank - και πρώην υπουργό Οικονομικών - Herman Gref.

Ο Gref κάθισε στη θέση του οδηγού. Προσπάθησε να βάλει μπρος τον κινητήρα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες, ανάμεσα στις οποίες ανέτρεξε και στα κλειδιά του sedan, βγήκε από το αυτοκίνητο.

Η αμηχανία έφερε χαμόγελα και πειράγματα, ενώ στην προσπάθεια να βρεθεί λύση, οι παριστάμενοι σήκωσαν το καπό για να ελέγξουν τον κινητήρα 1,8 L. Στο video δε φαίνεται ότι «διορθώθηκε» κάτι, ωστόσο στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών κάθισε στη θέση του οδηγού και ο κινητήρας του Aura τέθηκε κανονικά σε λειτουργία.

Τι είχε συμβεί; Σύμφωνα με την AvtoVAZ, ο Gref δεν πρόσεξε ότι ο επιλογέας του αυτόματου κιβωτίου δεν ήταν στη θέση P, όπως θα έπρεπε, αλλά στην D, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η εκκίνηση του κινητήρα. Όταν, τελικά, ο Siluanov πρόσεξε αυτή τη «λεπτομέρεια» και μετακίνησε τον επιλογέα στη θέση P, το πρόβλημα αποκαταστάθηκε.

 Πηγή: Quattroruote