WiFi και αυτοκίνητο: Ο πιο οικονομικός τρόπος για να έχεις ίντερνετ στο όχημά σου


Οι τρόποι με τους οποίους στήνεται ένα δίκτυο WiFi στην καμπίνα του αυτοκινήτου, ώστε οι φορητές συσκευές των επιβατών να αποκτήσουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 3/5/2023

Η τεχνολογία αποτελεί πλέον ένα τεράστιο μέρος της αυτοκίνησης. Τα συστήματα infotainment των αυτοκινήτων γίνονται ολοένα και πιο σύγχρονα, προσφέροντας όλο και περισσότερες λειτουργίες, και η συνδεσιμότητα αυξάνεται, επιτρέποντας στους οδηγούς να έχουν τον έλεγχο του οχήματός τους στο χέρι τους, μέσω μερικών κλικ στο smartphone τους.

Μία προσθήκη που αξίζει να κάνει κανείς στο αυτοκίνητό του, είναι το Wi-Fi. Ένα τέτοιο, απλό σύστημα, που διαθέτει πλέον κάθε σπίτι, μπορεί να κάνει τα μεγάλα ταξίδια ακόμα πιο ενδιαφέροντα, «ξεκλειδώνοντας» ένα νέο επίπεδο άνεσης για τους επιβάτες. Η προβολή ταινιών γίνεται αμέσως διαθέσιμη, η αποστολή αρχείων γίνεται ταχύτερα, ενώ μπορεί κανείς ακόμα και να εργαστεί με άνεση, από το laptop ή το tablet του.

Πλέον στην πλειοψηφία τους τα νέα αυτοκίνητα έρχονται με προεγκατεστημένη κάρτα sim, η οποία είναι φορτωμένη με δωρεάν δεδομένα, συνήθως για μία περίοδο 5 ετών, ώστε το αυτοκίνητο να «τρέχει» τις over-the-air ενημερώσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις το συγκεκριμένο δίκτυο δεν είναι προσβάσιμο στις συσκευές των επιβατών και η χρήση του γίνεται αποκλειστικά από τα συστήματα του αυτοκινήτου ώστε να παραμένουν ενημερωμένα

Η εύκολη λύση

Μέχρι πρότινος, η ταχύτερη, αλλά και η μοναδική λύση στο ερώτημα που θέτει -κι απαντά- το συγκεκριμένο άρθρο, ήταν η χρήση ενός στικ USB, το οποίο είχε τη λειτουργία ενός ρούτερ. Αυτό ήρθε να αλλάξει, όταν τα smartphones εξελίχθηκαν σε μόντεμ, προσφέροντας τη λειτουργία tethering, ή γνωστή σε όλους, hotspot. Έτσι, όλες οι κινητές συσκευές μπορούν πρακτικά να μετατραπούν σε ρούτερ, μέσα σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα.

Αυτή η επιλογή ωστόσο έχει τα μειονεκτήματά της, αφού η χρήση των δεδομένων κινητής κατεβάζει αμέσως τη στάθμη της μπαταρίας από τη συσκευή, ενώ καταναλώνει πολλά MB, ανάλογα με τη χρήση. Για παράδειγμα, η αποθήκευση μεγάλων αρχείων, ή η παρακολούθηση ταινιών και video, αναμένεται να καταναλώσουν πολλά δεδομένα. Γι' αυτήν την επιλογή, ένα πλάνο κινητής με αρκετά δεδομένα συνίσταται.

Η λύση που συμφέρει περισσότερο

Τα μειονεκτήματα της προηγούμενης επιλογής μπορούν να αποφευχθούν με έναν αρκετά απλό, αλλά πιο ακριβό τρόπο. Πλέον, κυκλοφορούν στην αγορά συσκευές που «λύνουν τα χέρια» σε τέτοιες περιπτώσεις, αφού πρακτικά κάνουν την ίδια ακριβώς δουλειά με ένα ρούτερ που έχει κανείς στο σπίτι του. Οι συγκεκριμένες συσκευές (θα τις βρείτε ως mobile rooter) λειτουργούν με μπαταρία, έχουν αυτονομία αρκετών ωρών, και μπορούν να παρέχουν σύνδεση στο διαδίκτυο σε έως 32 ή 64 συσκευές ταυτόχρονα, ανάλογα με το μοντέλο.

Οι τιμές στο Skroutz σήμερα ξεκινούν λίγο πάνω από τα 20 ευρώ, χωρίς σε αυτά τα χρήματα να συμπεριλαμβάνεται η κάρτας SIM που θα χρειαστεί προκειμένου να λειτουργήσει.

Η ταχύτητα download που προσφέρουν οι περισσότερες συσκευές, οι οποίες επιτρέπουν σύνδεση 4G, ανέρχεται στα 150 Mbps, ενώ συσκευές που «πιάνουν» 4G plus, παρέχουν ταχύτητες που αγγίζουν έως και τα 450 Mbps.

Φυσικά, υπάρχουν και 5G μοντέλα, όμως, όχι μόνο είναι αρκετά δυσεύρετα, αλλά και πολύ πιο ακριβά, αφού το κόστος τους ξεκινά από τα 200-300 ευρώ. Τα μηχανήματα με σύνδεση 4G και 4G plus προσφέρουν ικανή και σταθερή σύνδεση, χωρίς να ανεβάζουν πολύ το κόστος, και είναι ό,τι πρέπει για τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία των επιβατών.