Κάμερες στα λεωφορεία «καρφώνουν» τους οδηγούς που μπαίνουν σε λεωφορειολωρίδες


Οι φωτογραφίες στη συνέχεια αποστέλλονται στην τροχαία για να πράξει τα δέοντα και να στείλει «ραβασάκι» στους παραβάτες.

  • ΦΩΤΟ: ESWE
  • 24/7/2023

Το φαινόμενο με την είσοδο των Ι.Χ στις λεωφορειολωρίδες δεν είναι τελικά μόνο ελληνικό. Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι συγκοινωνίες της γερμανικής πόλης Wiesbaden ωστόσο η εταιρεία που διαχειρίζεται τον στόλο αποφάσισε να βρει μόνη της τη λύση.

Αυτό που έκανε ήταν να τοποθετήσει κάμερες στο παρμπρίζ των λεωφορείων που καταγράφουν τους παραβάτες οδηγούς ενώ στη συνέχεια στέλνουν το φωτογραφικό υλικό στις αρχές για να πράξουν τα δέοντα.

«Τα αυτοκίνητα που παρκάρουν παρανόμως μέσα στις λεωφορειολωρίδες καθυστερούν σημαντικά την κίνηση των λεωφορείων και αναγκάζουν τον οδηγό να κάνει επικίνδυνες μανούβρες για να τα αποφύγει, προκαλώντας του στρες. Οι κάμερες έχουν ως στόχο να λειτουργήσουν αποτρεπτικά και να μειωθούν οι καθυστερήσεις που σημειώνονται», δήλωσε ο διευθυντής της εταιρείας ESWE, Marion Hebding.

Όπως έγινε γνωστό οι κάμερες θα ενεργοποιούνται από κουμπί στο ταμπλό του λεωφορείου το οποίο ο οδηγός θα πατάει όταν ένα όχημα έχει σταθμεύσει μέσα στη λεωφορειολωρίδα, ενώ θα καταγράφεται παράλληλα η ώρα και το σημείο του δρόμου, χρησιμοποιώντας δεδομένα από GPS.

Το φωτογραφικό τεκμήριο θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, θα αξιολογείται από την εταιρεία και στη συνέχεια θα προωθείται στις αρμόδιες αρχές οι οποίες μετά από έρευνα θα κρίνουν αν πρέπει να βεβαιωθεί πρόστιμο.

Το πρόγραμμα «τρέχει» πιλοτικά εδώ και δύο χρόνια ενώ όπως έγινε γνωστό έχει την πλήρη στήριξη της τροχαίας. Η επικεφαλής του τοπικού τμήματος Viola Braun δήλωσε: «Η χρήση των καμερών στο παρμπρίζ των λεωφορείων αναπτύχθηκε σε συνεργασία με εμάς. Τηρούνται όλοι οι κανονισμοί για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και στόχος μας είναι να διευκολύνουμε την κίνηση των λεωφορείων στην πόλη».

Η ανάρτηση της εταιρείας στο Facebook συγκέντρωσε αρκετά σχόλια οδηγών που δεν... τρελάθηκαν με το νέο μέτρο, ενώ υπήρχε και κάποιος που σημείωσε ότι πρέπει να τοποθετηθεί ακόμα μία κάμερα εντός των λεωφορείων που θα καταγράφει τους οδηγούς όταν παίζουν με το κινητό τους τηλέφωνο.