Έρχονται αλλαγές για την είσοδο των ταξί στις λεωφορειολωρίδες (video)


Με το υπάρχον πλαίσιο η είσοδος των ταξί στις λεωφορειολωρίδες απαγορεύεται, με το πρόστιμο να ανέρχεται σε 200€, ενώ σε περίπτωση στάθμευσης αφαιρούνται οι πινακίδες και το όχημα απομακρύνεται με γερανό.

  • 5/12/2022

Πολλές και σημαντικές ειδήσεις βγήκαν από το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Συνδικάτων Ταξί που έγινε στις 2 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου υπό την αιγίδα του ΣΑΤΑ και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της πρωτεύουσας.

Στο συνέδριο μίλησε ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης ο οποίος τάχθηκε υπέρ του αιτήματος των επαγγελματιών να επιτραπεί η είσοδος των ταξί στις λεωφορειολωρίδες. Για να συμβεί αυτό, όμως, τα ταξί θα πρέπει να είναι έμφορτα, δηλαδή να μεταφέρουν επιβάτες.  

Θυμίζουμε ότι με το υπάρχον πλαίσιο η είσοδος και η στάση των ταξί στις λεωφορειολωρίδες απαγορεύεται. Το πρόστιμο σε αυτή την περίπτωση είναι 200€ ενώ σε περίπτωση που υπάρχει στάθμευση του οχήματος αφαιρούνται οι πινακίδες και το όχημα απομακρύνεται με γερανό.

Το ωράριο της απαγόρευσης εισόδου στις λεωφορειολωρίδες ισχύει από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 06:00 έως τις 21:00 και το Σάββατο από τις 06:00 έως τις 16:00. Την ίδια στιγμή το ωράριο στις λεωφορειολωρίδες αντίθετης ροής είναι 24ωρο.

Η κίνηση και η στάση (όχι η στάθμευση) στις λεωφορειολωρίδες παράλληλης ροής επιτρέπεται σε:

  • Δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία και τρόλεϊ)
  • Ιδωτικά μέσα μαζικής μεταφοράς (τουριστικά λεωφορεία, σχολικά, κ.α.)
  • Δίκυκλα
  • Οχήματα άμεσης ανάγκης (περιπολικά, πυροσβεστικά, ασθενοφόρα, κ.α.).

Με την τοποθέτηση του Δημάρχου στο Συνέδριο οι οδηγοί των ταξί βρήκαν έναν σημαντικό σύμμαχο στο αίτημά τους να ανοίξει η είσοδος στις λεωφορειοωρίδες, έστω και με περιορισμούς.

Παράλληλα ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε και στην ανάγκη να αφαιρεθεί από τον ΟΑΣΑ η αρμοδιότητα για τη χωροθέτηση των πιατσών δηλώνοντας πως δεν γίνεται ο οργανισμός να αποφασίζει για όλα.

Από την μεριά των οδηγών ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ κ. Θύμιος Λυμπερόπουλος εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Uber ζητώντας τη σύσταση ευρωπαϊκής επιτροπής όπου θα εξετάσει τις μεθόδους με τους οποίες αναπτύχθηκε η εταιρεία στην Ευρώπη, μετά τις αποκαλύψεις που έγιναν πριν από λίγους μήνες από τον Guardian με τη διαρροή χιλιάδων εγγράφων.

Τέλος θυμίζουμε ότι πριν από λίγες ημέρες ο κ. Θύμιος Λυμπερόπουλος έστρεψε τα βέλη του στην ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών μέσα από τον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 FM και την εκπομπή «Secret» με τον Παναγιώτη Τζένο...