Κλοπές αυτοκινήτων: Τι ισχύει για τις αποζημιώσεις μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου (video)


Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην αποζημιωθεί ο κάτοχος μιας BMW M3 που εκλάπη, εξειδικευμένος σύμβουλος ασφάλισης τοποθετήθηκε ώστε να λύσει όλες τις απορίες.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΜΠΕΑΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 13/10/2023

Μεγάλη συζήτηση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες μετά την απόφαση που πήρε ο Άρειος Πάγος να μην λάβει αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρεία ο κάτοχος μιας BMW M3 που εκλάπη το 2009. Ο επιχειρηματίας στον οποίο άνηκε το αυτοκίνητο αποφάσισε να ακολουθήσει την δικαστική οδό και ο επίλογος γράφτηκε με το Ανώτατο Δικαστήριο να επικυρώνει την απόφαση του Εφετείου, αναγνωρίζοντας αμέλεια στον κάτοχο του οχήματος αφού το είχε σταθμεύσει σε «μη ασφαλές σημείο».

Έκτοτε ξεκίνησε μια μεγάλη κουβέντα για τις αποζημιώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά για τον τρόπο που θα ορίζονται τα μη ασφαλή σημεία για να σταθμεύσει κάποιος το αυτοκίνητό του. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ζούμε σε μια χώρα όπου μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου δεν είναι επαρκώς φωτισμένο ενώ αυτό ισχύει σε μεγαλύτερο βαθμό στα χωριά και στα νησιά τα οποία γεμίζουν με ταξιδιώτες τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.

Προκειμένου να λυθούν όλες αυτές οι απορίες και να παρουσιαστούν τα δεδομένα της υπόθεσης στη σωστή διάσταση, εμφανίστηκε στο τηλεοπτικό σταθμό Star Κεντρικής Ελλάδας ο εξειδικευμένος σύμβουλος ασφάλισης και ιδρυτής της truck & cargo inurance, κ. Γιάννης Σαμολαδάς.

Με την τοποθέτησή του αρχικά θέλησε να καθησυχάσει τους ασφαλισμένους δηλώνοντας: «Λέω στους ασφαλισμένους ότι δεν πρέπει να ανησυχούν για τις αποζημιώσεις γιατί η ασφαλιστική βιομηχανία δίνει 35 εκατ. ευρώ το χρόνο για κλοπές αυτοκινήτων και έχει πάει μόλις 5 φορές στο δικαστήριο υποθέσεις, που ναι μεν αφορούν βαριά αμέλεια, αλλά οι δικαστές κάπου βλέπουν και έναν ενδεχόμενο δόλο».

«Πρέπει να μας κάνει εντύπωση πως τρία δικαστήρια αποφάσισαν να μην υπάρξει αποζημίωση [σ.σ. για την περίπτωση της BMW M3]. Κάτι θα είδαν. Προφανώς δεν είναι μόνο η βαριά αμέλεια ότι αφέθηκε το αυτοκίνητο σε ένα σκοτεινό σημείο που έτυχε να μην είχε κάμερες. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μιλάμε για το έτος 2009, στο ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης, όπου τα ακριβά αυτοκίνητα με κινητήρες πολλών κυβικών, είτε κατέθεταν πινακίδες είτε εξαφανίζονταν. Άρα, θα πρέπει να διαβάσουμε το σκεπτικό του Αρείου Πάγου που μπορεί πολύ εύκολα ο καθένας να το Googlάρει και να το βρει. Εκεί θα του λυθούν όλες οι απορίες».

Στη συνέχεια ο κ. Σαμολαδάς τόνισε: «Η ασφαλιστική εταιρεία δεν θέλει να τρέχει στα δικαστήρια γιατί η ζημιά της θα τετραπλασιαστεί. Για παράδειγμα, αν είναι να αποζημιώσω σήμερα ένα αυτοκίνητο που εκλάπη με το ποσό των 20.000 ευρώ, αν πάμε την υπόθεση στον Άρειο Πάγο θα μου στοιχίσει 80.000 ευρώ».

Σχετικά με την υπόθεση της BMW M3 συμπλήρωσε: «Θα πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι η συγκεκριμένη περίπτωση που βγαίνει τις τελευταίες ημέρες στα κανάλια, λίγο καιρό πριν κλέψουν το όχημα ο κάτοχος είχε αποζημιωθεί για ζημιές που προκλήθηκαν από προσπάθεια που έγινε για να παραβιαστεί το ίδιο αυτοκίνητο. Άρα, πώς είναι δυνατόν όταν έχει γίνει μία φορά απόπειρα κλοπής, εσύ σαν κάτοχος να το αφήνεις στις 11.00 το βράδυ, σε έναν χώρο αφύλακτο, στη μέση του πουθενά, να φεύγεις με ένα άλλο αυτοκίνητο και όταν σε ρωτάει το δικαστήριο για ποιον λόγο πήρες το επαγγελματικό και δεν πήρες το αυτοκίνητο των 90.000 ευρώ, να μην απαντάς».

Σχετικά με τους όρους του ασφαλιστικού συμβολαίου, τα λεγόμενα και ως «ψιλά γράμματα» ο κ. Σαμολαδάς δήλωσε: «Κάθε ασφαλιστήριο συμβόλαιο αναφέρει ότι ο ασφαλιζόμενος θα πρέπει να είναι επιμελής, τόσο όσο ένας μέσος άνθρωπος. Η νομοθεσία που εφάρμοσε ο Άρειος Πάγος στη συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί προσαρμογή μιας αντίστοιχης ευρωπαϊκής. Τι λέει ο νόμος; Λέει ότι όταν έχουμε ασφαλιστήριο συμβόλαιο δεν σκεφτόμαστε ‘είμαστε ασφαλισμένοι, ας αφήσουμε το σπίτι μας να καεί’. Παίρνουμε μέτρα να μην καεί και όταν βλέπουμε τη φωτιά πάμε και τη σβήνουμε. Αυτή η αντίδραση, λοιπόν, απαιτείται για να μην υπάρχει υποψία για δόλο ή για ενδεχόμενο δόλο».

Δείτε αναλυτικά την τοποθέτηση του κ. Γιάννη Σαμολαδά στο παρακάτω video…