Απόφαση «σταθμός» από τον Άρειο Πάγο - Του έκλεψαν τη BMW M3 και δεν αποζημιώθηκε λόγω αμέλειας


Σε μια απόφαση που αποτελεί δεδικασμένο προχώρησε ο Άρειος Πάγος, αναγνωρίζοντας αμέλεια σε κάτοχο Ι.Χ. που εκλάπη ενώ το είχε σταθμεύσει σε «μη ασφαλές σημείο».

  • 5/10/2023

Σε μια απόφαση που έχει προκαλέσει εντύπωση ακόμα και στο νομικό κόσμο της χώρας προχώρησε ο Άρειος Πάγος σύμφωνα με δημοσίευμα του protothema.gr. Η υπόθεση αφορά έναν επιχειρηματία ο οποίος ήταν κάτοχος μιας BMW M3 και την είχε ασφαλίσει μεταξύ άλλων και για κλοπή μέχρι του ποσού των 90.000 ευρώ.

Ένα βράδυ ο κάτοχος της BMW αποφάσισε να επιστρέψει από τον χώρο εργασίας του στο σπίτι με εταιρικό όχημα, αφήνοντας το γερμανικό μοντέλο στον χώρο στάθμευσης της επιχείρησής του.

Αυτή βρίσκεται σε απόσταση άνω των 1.200 m. από τον πλησιέστερο οικισμό, ο χώρος στάθμευσης δεν έχει περίφραξη, δεν φυλάσσεται, δεν διαθέτει κάμερες ασφαλείας ενώ δεν υπάρχει φωτισμός. Μάλιστα, εκείνο το βράδυ η BMW, η οποία σημειώνεται ότι δεν είχε σύστημα συναγερμού, ήταν το μοναδικό αυτοκίνητο που υπήρχε εκεί.

Το επόμενο πρωί ο επιχειρηματίας διαπίστωσε ότι το αυτοκίνητο είχε κλαπεί και η επόμενη κίνησή του ήταν να πάει στο Αστυνομικό Τμήμα και να το δηλώσει, υποβάλλοντας παράλληλα μήνυση κατά αγνώστων.

Έχοντας ασφαλίσει το αυτοκίνητο για κλοπή περίμενε ότι η ασφαλιστική εταιρεία θα προχωρούσε στην αποζημίωσή του. Ωστόσο η υπόθεση δεν προχώρησε ακριβώς έτσι αφού η ασφαλιστική αρνήθηκε να αποζημιώσει, ισχυριζόμενη ότι για την κλοπή του αυτοκινήτου ευθύνεται η αμέλεια του κατόχου.

Κάπου εκεί η υπόθεση οδηγήθηκε στις δικαστικές αίθουσες με τον επιχειρηματία να χάνει τη μάχη αφού το Εφετείο δικαίωσε την ασφαλιστική εταιρεία, αναγνωρίζοντας βαριά αμέλεια του κατόχου του οχήματος.

Η υπόθεση στη συνέχεια μεταφέρθηκε στον Άρειο Πάγο με τον επιχειρηματία να ζητά να αναιρεθεί η σε βάρος του απόφαση του Εφετείου. Ωστόσο, ούτε εκεί βρήκε το δίκιο του αφού το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση του Εφετείου, κλείνοντας ουσιαστικά το θέμα αποζημίωση για τον ιδιοκτήτη της BMW. 

Αναμενόμενα μετά από αυτή την απόφαση, η οποία αποτελεί δεδικασμένο, έχει ξεσπάσει μεγάλη συζήτηση για τις αποζημιώσεις των ασφαλιστικών, αλλά για τον τον τρόπο που θα ορίζονται τα ασφαλή και μη ασφαλή σημεία για να σταθμεύσει κάποιος το αυτοκίνητό του.  Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ζούμε σε μια χώρα όπου μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου δεν είναι επαρκώς φωτισμένο ενώ αυτό ισχύει σε μεγαλύτερο βαθμό στα χωριά και στα νησιά τα οποία γεμίζουν με ταξιδιώτες τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.

Από την άλλη, όπως δήλωσε η δικηγόρος κα. Εβίτα Βαρελά στη συχνότητα του Action24, διαβάζοντας το σχετικό δημοσίευμα μπόρεσε να αντιληφθεί ότι ο δικαστής προχώρησε σε αυτή την απόφαση θεωρώντας ότι στην περίπτωση της BMW ενδεχομένως να υπάρχει δόλος

Συγκεκριμένα ανέφερε «Διαβάζοντας λίγο καλύτερα το δημοσίευμα θεωρώ ότι το σκεπτικό του δικαστή ήταν ότι η πράξη του συγκεκριμένου κατόχου ενδεχομένως να ενέχει και κάποιον δόλο. Δηλαδή, όταν γνωρίζεις ότι έχεις ένα πανάκριβο αυτοκίνητο, το οποίο το έχεις ασφαλίσει για κλοπή, και πας και το παρκάρεις σε ένα σημείο το οποίο γνωρίζεις ότι δεν είναι ασφαλές, γνωρίζεις ότι δεν είναι κοντά σε οικισμό, γνωρίζεις ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να κλαπεί, τότε έχεις και εσύ την ευθύνη για αυτή την πράξη».

Παράλληλα η κα. Βαρελά σημείωσε ότι αυτή η απόφαση ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά και τις ίδιες τις ασφαλιστικές, αφού είναι απολύτως λογικό οι κάτοχοι οχημάτων εφεξής να γυρίσουν μαζικά την «πλάτη» στη συγκεκριμένη ασφαλιστική κάλυψη.