Marcello Gandini: Έφυγε από τη ζωή ο Maestro της σχεδίασης αυτοκινήτων


Ένας από τους πιο επιδραστικούς σχεδιαστές του 20ου αιώνα, που έβαλε την υπογραφή του σε αυτοκίνητα «διαμάντια» όπως η Lamborghini Countach, η Alfa Romeo 33 Carabo και η Lancia Stratos, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 85 ετών.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΜΠΕΑΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 14/3/2024

Ο κόσμος της αυτοκίνησης είναι πιο φτωχός από το απόγευμα της Τετάρτης 13 Μαρτίου όταν και ανακοινώθηκε ότι ο θρυλικός Ιταλός σχεδιαστής Marcello Gandini άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 85 ετών, χωρίς να γίνουν γνωστά τα αίτια του θανάτου του.

Υπήρξε ένας από τους πιο επιδραστικούς σχεδιαστές αυτοκινήτων και η υπογραφή του μπήκε σε πάνω σε «διαμάντια» που εμπνεύστηκε και τα οποία ακόμα και σήμερα, αρκετές δεκαετίες μετά την παρουσίασή τους, αποτελούν «case studies».

Ο Marcello Gandini γεννήθηκε το 1938, την ίδια χρονιά που είδαν για πρώτη φορά το φως του ήλιου ακόμα δύο λαμπροί Ιταλοί σχεδιαστές, ο Giorgetto Giugiaro και o Leonardo Fioravanti. Η εκτόξευση του ήρθε μέσα από τον οίκο Bertone. Εκεί βρήκε το κατάλληλο περιβάλλον για να ξεδιπλώσει το μοναδικό του σχεδιαστικό ταλέντο.

Συνεργάστηκε στενά με τον Nuccio Bertone και μαζί βάδισαν σε ένα μονοπάτι που οδήγησε σε πρωτοποριακά σχέδια που ενέπνευσαν τις επόμενες γενιές των designers. Είναι χωρίς αμφιβολία ένας από τους σημαντικότερους σχεδιαστές του περασμένου αιώνα και αναμενόμενα μπήκε στη λίστα με τους 25 που το 1999 διεκδίκησαν το βραβείο «Car Designer of the Century» το οποίο κατέληξε στα χέρια του συμπατριώτη του Giugiaro.

Τα σχέδιά του έμειναν στην ιστορία επειδή είχαν έντονο το στοιχείο του απρόβλεπτου. Η Lamborghini Miura τη δεκαετία του 60’ κέρδισε τις εντυπώσεις με το σαγηνευτικό, γεμάτο καμπύλες αμάξωμά της. Αντιθέτως ο διάδοχός της, η Countach ξεχώρισε με τις δυναμικές της γωνίες.

Δείτε τα πιο σημαντικά αυτοκίνητα που εμπνεύστηκε ο Marcello Gandini πατώντας ΕΔΩ.