O Carlos Ghosn περνάει στην αντεπίθεση - H εξωφρενική αποζημίωση που ζητάει από τη Nissan


O πρώην μάνατζερ σημειώνει ότι για όλη του τη ζωή θα υποφέρει από τις ψευδείς κατηγορίες και ζητά να... γλυκάνει τον πόνο του με ένα τεράστιο χρηματικό ποσό. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 20/6/2023

Ο πρώην πρόεδρος της Nissan, Carlos Ghosn, υπέβαλε μήνυση ενάντια στην αυτοκινητοβιομηχανία, κατηγορώντας την για δυσφήμηση, συκοφαντία και κατασκευή αποδεικτικών στοιχείων, ζητώντας να αποζημιωθεί με ένα ποσό που ξεπερνά τα 1 δις. δολάρια! Στη μήνυση εκτός από τη Nissan αναφέρονται δύο ακόμη εταιρείες και άλλα 12 άτομα.

Ο Ghosn το 2018 κατηγορήθηκε για οικονομικό παράπτωμα, με τον ίδιο να αρνείται κάθε συμμετοχή. Υποστήριξε ότι ήταν μια πλεκτάνη που έστησαν τα στελέχη της Nissan, προκειμένου να μην προχωρήσει η συγχώνευση με τη Renault, της οποίας κρατούσε επίσης τα ηνία.

Τον Νοέμβριο του 2018 ο Ghosn συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Τόκιο και υποχρεώθηκε σε κατ'οίκον περιορισμό μέχρι να «στηθεί» το κατηγορητήριο από τις δικαστικές αρχές της χώρας. Όμως μέχρι να συμβεί αυτό ο Ghosn κατάφερε να δραπετεύσει στον Λίβανο ώστε να «ξεφύγει» από το διεφθαρμένο -σύμφωνα με τον ίδιο- σύστημα δικαιοσύνης της Ιαπωνίας.

Η μήνυση κατά της Nissan υπεβλήθη στις 18 Μαΐου και μεταφράστηκε από τα Αραβικά στα Αγγλικά. «Αυτές οι σοβαρές και ευαίσθητες κατηγορίες προς το πρόσωπό μου θα μείνουν στις συνειδήσεις του κόσμου για χρόνια,» είπε ο Ghosn στη μηνυτήρια αναφορά του, τονίζοντας πως «θα υποφέρω από αυτές για το υπόλοιπο της ζωής μου, καθώς οι συνέπειές τους θα είναι συνεχείς και θα παραμείνουν, ακόμα κι αν βασίζονται σε απλές υποψίες.». Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, ο Ghosn ζητά από τη Nissan 588 εκατ. δολάρια ως αποζημίωση, και 500 εκατ. δολάρια ακόμη ως κυρωτικά μέτρα.

Στη μήνυση αναφέρονται ονομαστικά 12 άτομα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι Hari Nada, εργαζόμενος της Nissan που θεωρήθηκε ως ένας από τους πρωτεργάτες του κινήματος ενάντια του Ghosn, Hidetoshi Iamazu και Hitoshi Kawaguchi, διευθύνοντα όργανα της Nissan με ξεκάθαρη εμπλοκή στο σκάνδαλο, Toshiaki Onuma, στενός συνεργάτης του CEO, και Masakazu Toyota και Motoo Nagai, μέλη του συμβουλίου της Nissan.

«Δεν μπορούν να κατασκευάσουν ένα ψέμα και να ξεφύγουν,» δήλωσε ο Ghosn από τη Βηρυτό διά τηλεφώνου. «Αυτό είναι μία πολύ μικρή απάντηση σε σχέση με αυτά που προκάλεσαν. Δε νομίζω ότι μπορούν να επανορθώσουν, επειδή η βλάβη που προκάλεσαν είναι τόσο μεγάλη – η μήνυσή μου αποσκοπεί στο να διορθωθεί μέρος του πλήγματος που έγινε.»