Οδηγός «χάνει» με 170 km/h σε στροφή ένα Toyota GR Yaris και τo διαλύει (Video)


Άδοξο τέλος είχε η υπερπροσπάθεια ενός οδηγού κατά τη διάρκεια track day, όταν πίεσε περισσότερο από ότι έπρεπε το GR Yaris του, με αποτέλεσμα να χάσει το έλεγχο και να πάρει τούμπες. Ο ίδιος ευτυχώς βγήκε σώος, αλλά το αυτοκίνητο καταστράφηκε.

  • 25/5/2021

Προκειμένου να πάρει έγκριση τύπου για το WRC το GR Yaris, η Toyota βάσει κανονισμών της FIA, θα έπρεπε να κατασκευάσει 25.000 αυτοκίνητα που προορίζονταν για τους καθημερινούς δρόμους. Και όταν τα σχέδια της εταιρίας άλλαξαν και αποφάσισε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται στο WRC με το προηγούμενο μοντέλο του Yaris, αντί να ακυρώσει την παραγωγή των 25.000 GR Yaris, συνέχισε να τα κατασκευάζει.

Αν κρίνουμε από το παρακάτω βίντεο θα διαπιστώσει κανείς πως η γραμμή παραγωγής για το GR Yaris θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή για λίγο ακόμα καιρό. Έχουμε δει πολλά μικρά ατυχήματα με τις μόνες ζημιές να είναι στους προφυλακτήρες και οδηγούς με αυτοπεποίθηση που αψηφούν την δύναμη του hot hatch αυτού με αποτέλεσμα να γίνονται ρεζίλι στην κάμερα.

Αλλά αυτό το ατύχημα κατά την διάρκεια δοκιμών σε πίστα είναι σαν να βγήκε από ταινία.

Η ποιότητα του βίντεο δεν είναι καλή και η κάμερα είναι τοποθετημένη μακριά από το σημείο του ατυχήματος, αλλά το Yaris εμφανίζεται με μεγάλη ταχύτητα μετά την στροφή σχεδόν γυρισμένο στο πλάι, σε μία ολισθηρή από την υγρασία πίστα.

Ο οδηγός φαίνεται να τα έχει όλα υπό έλεγχο και κάποιος θα νόμιζε ότι βλέπει το καλύτερο σώσιμο από ολίσθηση. Αλλά τότε το αυτοκίνητο πατάει σε ένα στεγνό μέρος της πίστας ανακτά την πρόσφυση του και πετάγεται έξω από την στροφή γυρισμένο 180 μοίρες.

Αν το εξωτερικό της στροφής ήταν γρασίδι τα πράγματα θα ήταν μια χαρά. Αντ’ αυτού το εξωτερικό της πίστας είναι απλά χαλίκι και έτσι οι τροχοί βυθίζονται με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να φέρει πολλές τούμπες, μια και η ταχύτητα που είχε αναπτύξει πριν την έξοδο ήταν στα 170 km/h.

Στο βίντεο αν και δεν φαίνεται ο οδηγός να βγαίνει από το αυτοκίνητο, στην περιγραφή αναφέρεται πως έφυγε από το συμβάν σώος και αβλαβής. Το αυτοκίνητο δεν είχε όμως την ίδια τύχη. Ένα δεύτερο βίντεο δείχνει φωτογραφίες από το ατύχημα όπου και διαφαίνεται πώς οι ζημιές που υπέστη το hot hatch με τον τούρμπο 3κύλινδρο κινητήρα 1.6 lt των 261 PS και 361 Nm, είναι μάλλον ανεπανόρθωτες.