Ούτε μαύρος, ούτε χρυσός - Δείτε πώς μοιάζει το πετρέλαιο αμέσως μετά την εξόρυξή του


Φωτογραφίες του πετρελαίου αμέσως μετά την εξόρυξή του καταρρίπτουν όσα γνωρίζαμε ή υποθέταμε μέχρι σήμερα για τη μορφή του «μαύρου χρυσού» πριν από την επεξεργασία του.

  • ΠΗΓΗ: BUSINESS ISNIDER
  • 4/3/2023

Έχουμε συνηθίσει να τον αποκαλούμε «μαύρο χρυσό», επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να αναδείξουμε τον βαρυσήμαντο ρόλο του στην παγκόσμια οικονομία. Στην πραγματικότητα, βέβαια,  ούτε μαύρος είναι, ούτε χρυσός.

Ποια είναι, όμως, η πραγματική μορφή του πετρελαίου κατά τη φάση της εξόρυξής του από τα έγκατα της γης και πόσο κοντά είναι αυτή σε όσα γνωρίζαμε ή υποθέταμε μέχρι σήμερα;

Το Business Insider συγκέντρωσε διάφορες φωτογραφίες από εργαζόμενους στη βιομηχανία εξόρυξης πετρελαίου, καταρρίπτοντας τον μύθο του «μαύρου χρυσού».

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν το χρώμα και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του αργού πετρελαίου, όπως η αναλογία των μορίων υδρογονάνθρακα με τις υπόλοιπες ουσίες και το ειδικό βάρος.

Για παράδειγμα το πετρέλαιο το οποίο αντλείται από τις πετρελαιοπηγές στο Bakken της Βόρειας Καρολίνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής έχει χρώμα πράσινο παραπέμποντας σε κάποιο χυμό υψηλής θρεπτικής αξίας.

Το αργό πετρέλαιο μπορεί επίσης να έχει και παχύρευστη μορφή στην περίπτωση που η περιεκτικότητά του σε παραφίνη είναι ιδιαίτερα υψηλή. Μοιάζει με σαπούνι και πολλές φορές προκαλεί προβλήματα στη διαδικασία εξόρυξης φράζονται τις σωληνώσεις άντλησης.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το αργό πετρέλαιο από την Utah των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, για τη μεταφορά του οποίου απαιτείται η διατήρησή του σε θερμοκρασία μεταξύ 60-82 βαθμών Κελσίου.

Αντιθέτως, το αργό πετρέλαιο που αντλείται από το Τέξας είναι ιδιαίτερα λεπτόρρευστο και έχει μια κιτρινωπή απόχρωση, όντας σχεδόν διάφανο. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι υψηλή περιεκτικότητά του σε φυσικό αέριο (μεθάνιο) το οποίο σε χαμηλές θερμοκρασίες υγροποιείται. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις που το πετρέλαιο είναι τελείως λευκό.

Και όχι απαραίτητα καθαρό, μιας και σε αρκετές περιπτώσεις στο αργό πετρέλαιο περιέχει ιζήματα ή ακόμα και νερό, στοιχεία τα οποία θα πρέπει να απομακρυνθούν πριν φορτωθεί και πωληθεί.