Εξωφρενικά κέρδη ανακοίνωσε η Exxon Mobil – Πρωτοφανής επίθεση από τον Λευκό Οίκο


Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε η πετρελαϊκή εταιρεία, κάθε ώρα του 2022 κέρδιζε 6,7 εκατ. δολάρια!

  • ΦΩΤΟ: PEXELS
  • 1/2/2023

Δεν είναι σύνηθες μια κυβέρνηση να εξαπολύει σφοδρή επίθεση σε εταιρεία λίγο μετά την ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων. Κι όμως, αυτό συνέβη στην Αμερική με τον Λευκό Οίκο να βγάζει... καπνούς βλέποντας τα κέρδη-ρεκόρ που σημείωσε η Exxon Mobil για το 2022

Σύμφωνα με τα στοιχεία η πετρελαϊκή εταιρεία παρουσίασε κέρδη της τάξεως των 55,7 δις δολαρίων για το 2022. Αυτό, με έναν πρόχειρο υπολογισμό, σημαίνει ότι κάθε ώρα του έτους κέρδιζε 6,7 εκατ. δολάρια! 

Με αυτή την επίδοση κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ εσόδων που είχε σημειωθεί το 2008 και αντιστοιχούσε σε 45,5 δις δολάρια, όταν οι τιμές του πετρελαίου είχαν εκτιναχθεί ξεπερνώντας τα 140 δολάρια το βαρέλι

Μετά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «εξοργιστικά» τα κέρδη της εταιρείας, τα οποία ήρθαν σε μια περίοδο που οι Αμερικανοί πολίτες, εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, φοβόντουσαν να πλησιάσουν τα πρατήρια καυσίμων από τη ραγδαία αύξηση των τιμών. 

«Τα οικονομικά στοιχεία κάνουν ξεκάθαρο ότι οι εταιρείες πετρελαίου έχουν ό,τι χρειάζονται, συμπεριλαμβανομένων κερδών-ρεκόρ και χιλιάδων αναξιοποίητων αλλά εγκεκριμένων αδειών, για να αυξήσουν την παραγωγή τους. Ωστόσο επιλέγουν αυτά τα κέρδη να τα μεταφέρουν στις τσέπες των στελεχών και των μετόχων», ήταν η αιχμηρή τοποθέτηση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Abdullah Hasan.

Η απάντηση της εταιρείας ήρθε δια στόματος του CEO Darren Woods ο οποίος σε συνέντευξη στο CNBC δήλωσε πως ο Λευκός Οίκος πρέπει να κοιτάξει τα πραγματικά δεδομένα, σημειώνοντας πως η Exxon Mobil συνέχισε να ξοδεύει χρήματα σε έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε για να μετατοπίσει τα συγκεκριμένα κεφάλαια προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Μιλώντας στους επενδυτές της Exxon Mobile ο Woods παραδέχθηκε ότι τα αποτελέσματα ευνοήθηκαν από τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην αγορά, αλλά αυτοί οι «καρποί» ήταν το αποτέλεσμα ενός πλάνου που είχε ξεκινήσει να εφαρμόζεται πολλά χρόνια πριν.