Πάνω από το 50% των ιδιοκτητών ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη δεν είναι ικανοποιημένοι από τις υποδομές φόρτισης


Έρευνα με τη συμμετοχή 1.000 ιδιοκτητών ηλεκτρικών οχημάτων δείχνει ότι πάνω από το 50% δεν είναι ικανοποιημένοι με την κινητικότητα έξω ??από τις μεγάλες πόλεις. Ποιες είναι οι κυριότερες αιτίες.

  • 4/11/2021

Σύμφωνα με μία έρευνα, που διεξήχθη από την L-Charge, έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές φορτιστών και παρόχους κινητών μονάδων φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα, μόνο το 34% των ιδιοκτητών EV δήλωσε ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένοι με την υπάρχουσα υποδομή φόρτισης, την ταχύτητα φόρτισης και τις τιμές φόρτισης. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι πάνω από το 90% όσων δηλώνουν ικανοποιημένοι δεν έχουν κάνει ποτέ ταξίδια μεγάλων αποστάσεων με τα ηλεκτρικά τους. Η έρευνα έγινε με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.000 ιδιοκτητών ηλεκτρικών οχημάτων.

Ενώ οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων (EV) φορτίζουν τα οχήματά τους στο σπίτι ή σε δημόσιους φορτιστές σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές, είναι ικανοποιημένοι με την υποδομή φόρτισης, ένα σημαντικό μέρος της εμπειρίας ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου σε ταξίδι μεγάλων αποστάσεων παραμένουν μη ικανοποιημένοι. Η δυνατότητα των ιδιοκτητών να μπορούν να επαναφορτίζουν την μπαταρία του οχήματός τους σε οποιοδήποτε μέρος είναι βασικός παράγοντας για την ευρύτερη υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων, ιδιαίτερα μεταξύ εκείνων που θέλουν ή πρέπει να εγκαταλείψουν τις αστικές περιοχές.

Οι εγκαταστάσεις ταχείας φόρτισης εξακολουθούν να βρίσκονται σε μεγαλύτερους οικισμούς και πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές, καθώς και κατά μήκος των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, που συνδέουν αστικές περιοχές σε όλη την Ευρώπη, όπως αυτές μεταξύ της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης, ή την ευρύτερη περιοχή του Παρισιού. Πέρα από αυτές τις περιοχές, η υποδομή φόρτισης είναι ακόμα φτωχή, σπάνια υπάρχει σε κοντινές αποστάσεις και παρέχει χαμηλή ισχύ φόρτισης. Περίπου το 56% των ιδιοκτητών EV δήλωσαν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με την υπάρχουσα υποδομή φόρτισης. Δηλώνουν μάλιστα ότι αισθάνονται περιορισμένοι με τις δυνατότητες κινητικότητάς τους.

Ιδιαίτερα αυξημένο μάλιστα είναι το ποσοστό μεταξύ εκείνων των οδηγών που διαμαρτύρονται για τις υποδομές, με τους περισσότερους να είναι εκείνοι που διαθέτουν τα τελευταία ηλεκτρικά μοντέλα, όπως το Tesla Model 3 και η Porshe Taycan, καθώς και εκείνα που ταξιδεύουν συχνά προς και μέσω αγροτικών περιοχών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της L-Charge Dmitry Lashin, λέει χαρακτηριστικά ότι «το 63% των ιδιοκτητών EV αναγκάζονται να αλλάξουν τα πλάνα τους ταξιδεύοντας, λόγω της έλλειψης υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων».

Η έρευνα της L-Charge, που είναι κατασκευαστής ταχυφορτιστών EV, διεξήχθη καθώς η εταιρεία ξεκίνησε την προώθηση και τη λήψη παραγγελιών για τους ταχυφορτιστές της σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ολλανδία.