Περιβαλλοντικά πρόστιμα-σοκ στη Γαλλία για την απόκτηση ενός supercar!


Οι Γάλλοι σχεδιάζουν να υπερδιπλασιάσουν το περιβαλλοντικό τέλος για τα πιο ρυπογόνα αυτοκίνητα της αγοράς.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 13/10/2020

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά αλλά κάποιες χώρες μέλη της ακόμα περισσότερο, έχουν κηρύξει τον πόλεμο στους ρύπους και στην προσπάθειά τους αυτοί λαμβάνουν μέτρα που μπορούν να χαρακτηρισθούν και δρακόντεια.

Μια από τις χώρες αυτές είναι και η Γαλλία στη βουλή της οποίας υπάρχει ένα προσχέδιο νόμου που προβλέπει την οικονομική τιμωρία όσων αγοράζουν αυτοκίνητα με υψηλές εκπομπές ρύπων. Πιο συγκεκριμένα το προσχέδιο αυτό προβλέπει τον υπερδιπλασιασμό του περιβαλλοντικού τέλους που καλούνται να καταβάλλουν τα πιο ρυπογόνα των αυτοκινήτων. Το όριο σύμφωνα με το Bloomberg αναμένεται να είναι τα 225 gr CO2/km.

Τα αυτοκίνητα που εκπέμπουν περισσότερα από 225 γραμμάρια το χιλιόμετρο θα πληρώνουν δασμούς που θα φτάνουν μέχρι και τις 40.000 ευρώ. Μάλιστα το όριο αυτό θα αυξηθεί στις 50.000 ευρώ από το 2022, ενώ σύμφωνα με τους νομοθέτες δεν θα μπορεί να ξεπερνά το μισό της αξίας του αυτοκινήτου.

Από την εξέλιξη αυτή πλήττονται ιδιαίτερα κατασκευαστές σούπερ σπορ και πολυτελών μοντέλων, ενώ ακόμα περισσότερο τα SUV που εμπίπτουν σε μια από αυτές τις κατηγορίες ή και στις δύο. Ειδικά σε ότι αφορά τα SUV αναμένεται να επηρεαστούν και πιο προσιτά μοντέλα.  

Πάντως με το νομοσχέδιο αυτό, αν τελικά ψηφιστεί από τη βουλή της Γαλλίας, επιτυγχάνεται έμμεσα και μια προστασία της εγχώριας αυτοκινητοβιομηχανίας η οποία δεν δραστηριοποιείται στις κατηγορίες που πλήττονται.