Πότε θα γίνουν mainstream τα ηλεκτρικά οχήματα;


Η ηλεκτροκίνηση εξαπλώνεται μεν, απέχει όμως πολύ από το να διεκδικήσει τα ηνία από τους συμβατικούς κινητήρες. Πότε αναμένεται να γίνει αυτό;

  • Μιχαλης Κατωποδης
  • 21/9/2020

Σύμφωνα με μία παγκόσμια έρευνα που πραγματοποίησαν η Castrol και η BP, δεν πρόκειται να δούμε άμεσα κάτι τέτοιο. Στον πραγματικό κόσμο δεν μετράει μόνο η άμεση επιτάχυνση και η οικονομικότερη χρήση ανά χιλιόμετρο αλλά υπολογίζονται και άλλες παράμετροι. Έτσι, για να γίνουν mainstream τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, θα πρέπει να πέσει η τιμή τους περίπου στα 25.000 ευρώ, να ανέβει η πραγματική αυτονομία τους στα 500 χιλιόμετρα και να μπορούν να φορτίζονται πλήρως μέσα σε 31 λεπτά.

Φυσικά η κάθε περιοχή του πλανήτη έχει άλλες ανάγκες και άλλα στάνταρ. Η έρευνα αυτή όμως αποτελεί μία καλή βάση για να πάρει κανείς μια πρώτη γεύση. Συνολικά ζητήθηκε η γνώμη 10.000 καταναλωτών από οκτώ διαφορετικές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Νορβηγία, Αγγλία, ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία και Ιαπωνία). Από αυτούς, το αυξημένο κόστος κτήσης αποτελεί τον κυριότερο περιοριστικό παράγοντα, σε ποσοστό 38%. Ακολουθεί ο χρόνος φόρτισης με ποσοστό 28% και η αυτονομία, με 20%.

Μία τάση που διαφαίνεται είναι ότι ο μέσος χρήστης, σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν πρόκειται να αρχίσει να σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο απόκτησης ενός αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου, πριν από το 2024 (2025 στη Γερμανία και στις ΗΠΑ). Αντίστοιχα, μία πρόβλεψη που μπορεί να προκύψει από αυτή την έρευνα είναι ότι τα EV θα μπουν για τα καλά στη ζωή μας (θα ανταγωνίζονται σε πωλήσεις τα συμβατικά οχήματα) από το 2030 και μετά.

Σε αυτή την έρευνα θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη ότι οι αγορές στις οποίες έγινε είναι αντικειμενικά από τις πιο ανεπτυγμένες του πλανήτη. Τα στοιχεία αυτά δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα το τι ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ελλάδα, όπως και σε περιοχές όπως η Αφρική ή η Λατινική Αμερική.