SOS: Πόσο θα αυξηθεί η θερμοκρασία της Γης εάν οι "G20" δεν μειώσουν δραστικά τις εκπομπές CO2


Οι 20 πλουσιότερες χώρες του πλανήτη (G20) που ευθύνονται για το 78% των εκπεμπόμενων αέριων ρύπων θα πρέπει εκπονήσουν προγράμματα μείωσης του οικολογικού αποτυπώματός τους, προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Γης έως το 2100.

  • 14/1/2020

Τον "κώδωνα του κινδύνου" κρούει η ετήσια έρευνα του ΟΗΕ για την αδιαφορία των G20 (των πλουσιότερων χωρών του πλανήτη) στην μείωση των εκπομπών αερίων του άνθρακα που οδηγεί στην αύξηση της θερμοκρασίας της Γης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κλιματική αλλαγή.

Η έκθεση αναφέρει πώς ακόμα και αν τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις που έχουν συμφωνηθεί, ο πλανήτης μας θα υπερθερμανθεί κατά περισσότερο από 3 βαθμούς Κελσίου έως το 2100!

Ανησυχητικό είναι το γεγονός πώς τα πλουσιότερα κράτη δεν έχουν καταφέρει να περικόψουν ικανοποιητικά τις εκπομπές άνθρακα βάσει χρονοδιαγραμμάτων, ενώ οι 15 από τις 20 πλουσιότερες χώρες δεν έχουν εκπονήσει ακόμα χρονοδιάγραμμα σχετικά με την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα.

Οι ειδικοί επιστήμονες του προγράμματος για το περιβάλλον επισημαίνουν ότι οι εκπομπές αερίων άνθρακα αυξήθηκαν κατά 1,5% μέσα στην τελευταία δεκαετία. Το 2018 απελευθερώθηκαν 55 γιγατόνοι ισοδύναμου CO2, γεγονός που θα προκαλέσει την αύξηση της θερμοκρασίας της Γης κατά 3,2 βαθμούς Κελσίου έως το τέλος του αιώνα.

Πριν από έναν χρόνο, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ είχε προειδοποιήσει ότι η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου έως το 2100 θα είχε καταστροφικές συνέπειες για ανθρώπους, φυτά και ζώα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η έκθεση δίνει ιδιαίτερη σημασία στις δράσεις των 20 πλουσιότερων κρατών του κόσμου (G20), που ευθύνονται για το 78% των εκπομπών επικίνδυνων αερίων. Παρ’ όλα αυτά, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μόνο η Βρετανία, η Ιταλία και η Γαλλία έχουν δεσμευθεί για μακροπρόθεσμο στόχο μηδενικού ανθρακικού ισοζυγίου.