Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων – Στις πρώτες θέσεις της Ε.Ε. η Ελλάδα


Ο πληθωρισμός της απληστίας, ή αλλιώς greedflation, είναι το φαινόμενο που ανώτατοι αξιωματούχοι των οικονομικών επιτελείων έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν ως μία από τις αιτίες που σπρώχνει τις τιμές προς τα πάνω.

  • 7/8/2023

Μάχη με την ακρίβεια στις τιμές των καυσίμων δίνουν οι οδηγοί στην Ελλάδα και όπως φαίνεται τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο. Σύμφωνα με δημοσίευμα του parapolitika.gr ο πληθωρισμός της απληστίας, ή αλλιώς greedflation, είναι το φαινόμενο που ανώτατοι αξιωματούχοι των οικονομικών επιτελείων έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν ως μία από τις αιτίες που σπρώχνει τις τιμές προς τα πάνω.

Μετά την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ που άφησε αιχμές για επιχειρήσεις που βρήκαν ευκαιρία να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους μέσα στην οικονομική αβεβαιότητα, και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας μίλησε για «περιθώρια κέρδους που έχουν αυξηθεί».

«Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια ο ρυθμός αύξησης των τιμών είναι κατά πολύ υψηλότερος από τον ρυθμό αύξησης των μισθών. Επίσης η αύξηση των τιμών είναι ταχύτερη από αυτή του κόστους παραγωγής, κάτι που σημαίνει ότι τα περιθώρια κέρδους έχουν αυξηθεί», είπε ο κ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο κινέζικο ειδησεογραφικό μέσο CGTN.

Ήδη η λιανική τιμή της βενζίνης αυξήθηκε μέσα σε ένα μήνα πάνω από 5,3% με τις ανατιμήσεις να τραβούν την ανηφόρα μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. Η αύξηση της τιμής στα καύσιμα θα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα όχι μόνο τις τιμές στα τρόφιμα αλλά και σειρά προϊόντων και υπηρεσιών.

Με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (γεν. διεύθυνση Ενέργειας) η Ελλάδα είχε την τέταρτη ακριβότερη αμόλυβδη στις 31 Ιουλίου με τιμή στα 1.948 ευρώ ανά λίτρο.

Η Ολλανδία είχε τιμή στα 2,052 ευρώ ανά λίτρο, η Δανία είχε τιμή στα 2,047 ευρώ ανά λίτρο και η Φινλανδία στα 1,912 ευρώ ανά λίτρο. Λαμβάνοντας υπόψη τους μισθούς σε αυτές της χώρες μπορούμε να αντιληφθούμε ότι η τιμή των καυσίμων στοιχίζει στην τσέπη του Έλληνα πολύ παραπάνω. Σε αυτό βέβαια, σημειώνεται στο δημοσίευμα, παίζει ρόλο και η υψηλή φορολογία.

Πηγή: parapolitika.gr