Στον “Δημόκριτο” ο πρώτος σταθμός ανεφοδιασμού οχημάτων με υδρογόνο


Ο πρώτος σταθμός ανεφοδιασμού με υγροποιημένο υδρογόνο επιβατικών και γενικότερα σχετικά μικρών διαστάσεων ηλεκτρικών οχημάτων στην χώρα μας εγκαινιάστηκε στις εγκαταστάσεις του «Δημοκρίτου» και θα λειτουργήσει πιλοτικά στην αρχή.

  • 19/5/2022

Οι εγκαταστάσεις δημιουργήθηκαν από την εταιρεία «CYRUS A.E.» την οποία έχει συστήσει   το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» στον περιβάλλοντα χώρο του, στην Αγία Παρασκευή Αττικής. 

Περιλαμβάνουν μονάδα παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης νερού με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, καινοτόμο συμπιεστή υδρογόνου στα 200 bar, δεξαμενές αποθήκευσης υδρογόνου σε υψηλή πίεση και σύστημα ανεφοδιασμού των οχημάτων με καύσιμο υδρογόνο.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ». Το σημαντικό είναι ότι η μελέτη και η υλοποίησή του βασίζεται κυρίως στην τεχνογνωσία που έχουν αναπτύξει οι Έλληνες επιστήμονες και έχει χρησιμοποιηθεί πρωτοποριακή τεχνολογία συμπίεσης του καύσιμου υδρογόνου που αναπτύχθηκε στη χώρα μας. 

Όπως ανακοινώθηκε, ο σταθμός ανεφοδιασμού διαθέτει συμπιεστή τεχνολογίας μεταλλοϋδριδίων και λειτουργεί αθόρυβα με πολύ χαμηλές απαιτήσεις ενέργειας. Έχει κατασκευαστεί εντός του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», παίρνει ενέργεια από φωτοβολταϊκά πάνελ και χρησιμοποιεί παροχή νερού βρύσης.

Στην εκδήλωση για τα εγκαίνια του σταθμού παρέστησαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας κ. Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο ΓΓΕΚ καθ. Αθ. Κυριαζής, ο Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθ. Μπακογιάννης, ο Γ.Γ. Μεταφορών κ. Ι. Ξιφαράς, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γ. Πατούλης, καθώς και Δήμαρχοι και εκπρόσωποι δημοσίων και ιδιωτικών βιομηχανικών φορέων.

Στην ομιλία του, ο κ. Σκρέκας επισήμανε την αναγκαιότητα ανάπτυξης πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων σχετικά με τις τεχνολογίες υδρογόνου και την περαιτέρω ενίσχυση και προώθηση της διάδοσής τους στον χώρο της ενέργειας, βάσει της προσπάθειας για ένα μέλλον απαλλαγμένο από εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

Ο κ. Γιώργος Νούνεσης, Πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» δήλωσε σχετικά: «Ο “Δημόκριτος” έχει δημιουργήσει τον πρώτο σταθμό ανεφοδιασμού μικρών οχημάτων με υδρογόνο, βασισμένο σε ελληνική τεχνογνωσία κατά το μεγαλύτερο μέρος του. Είναι καθετοποιημένη εγκατάσταση, καθώς ξεκινάει από την παραγωγή του υδρογόνου μέχρι την τελική χρήση του και αποτελεί την πρώτη προσπάθεια στη χώρα για να προχωρήσει η διάδοση του υδρογόνου ως καύσιμου».

Τέλος, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εγκαινίων του πρώτου σταθμού ανεφοδιασμού με υγροποιημένο υδρογόνο κίνησης στη χώρα μας, ανακοινώθηκε και η καινούργια επένδυση που έλαβε η εταιρεία «CYRUS A.E.». Το ποσό ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ και θα προστεθεί σε αυτό που ήδη έχει λάβει για την ανάπτυξη και υλοποίηση του έργου. Να σημειωθεί ότι εταιρεία είναι μία από τις λίγες παγκοσμίως που παράγει συμπιεστές υδρογόνου με χρήση τεχνολογίας μεταλλοϋδριδίων.