Ταξί: Εξώδικο στο υπουργείο Μεταφορών για το κόμιστρο από και προς το «Ελ. Βενιζέλος»


Οι οδηγοί δηλώνουν ότι καθημερινά γίνονται χιλιάδες διαδρομές από και προς τον διεθνή αερολιμένα, με το ταξίμετρο να ξεπερνά τα 40 ευρώ που έχει οριστεί από το υπουργείο Μεταφορών.

  • 20/12/2023

Τα μέτωπα που προσπαθεί να κλείσει ο κλάδος των ταξί με την κυβέρνηση είναι πολλαπλά. Μετά τη διαμαρτυρία και τις κινητοποιήσεις για το νέο φορολογικό νομοσχέδιοστην επικαιρότητα εμφανίζεται ξανά το θέμα του σταθερού κομίστρου από και προς το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» το οποίο έχει οριστεί στα 40 ευρώ.

Όπως αναφέρει ο ΣΑΤΑ σε ανακοίνωσή του, οι επαγγελματίες οδηγοί, από τον Ιούνιο του 2022 έχουν ζητήσει επανειλημμένα από το υπουργείο να διορθωθεί η συγκεκριμένη απόφαση.

Σημειώνουν ότι καθημερινά πραγματοποιούνται χιλιάδες διαδρομές από και προς τον διεθνή αερολιμένα και στις περισσότερες από αυτές το ταξίμετρο ξεπερνά τα 40,00 ευρώ που ορίζει η Υ.Α. Α1920901/17-06-2022/ΦΕΚ Β’3136/21-06-2022, με αποτέλεσμα να χάνονται σημαντικά έσοδα από τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές.

Έτσι οι οδηγοί δηλώνουν στην ανακοίνωσή τους αναγκασμένοι να διεκδικήσουν λύση στο πρόβλημά τους με κάθε νόμιμο τρόπο και συγκεκριμένα καταθέτοντας εξώδικη δήλωση-διαμαρτυρία προς το υπουργείο Μεταφορών.

Το πλήρες κείμενο της εξώδικης διαμαρτυρίας έχει ως εξής:

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΔΗΛΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Του στην Αθήνα επί της οδού Μάρνη αριθ. 17 εδρεύοντος Σωματείου με την επωνυμία «ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙ ΑΤΤΙΚΗΣ», νόμιμα εκπροσωπουμένου.-

ΠΡΟΣ

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, Αναστάσεως αριθ. 2 & Τσιγάντε – Παπάγου, Αθήνα. Γραφείο Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών..-

 ------------------------

Αθήνα 19 Δεκεμβρίου 2023

Έχουμε επανειλημμένα υποβάλει προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναφορές για σοβαρά θέματα που άπτονται της λειτουργίας του ταξί, κυρίως στην Αττική. Ως πρώτο δε θέμα θέταμε την απολύτως άμεση και αναγκαία την αλλαγή της σταθερής τιμής από και προς το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» , για το οποίο ουδέποτε λάβαμε καμία απάντηση από το Υπουργείο και μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει εξέλιξη που να αφορά αυτό το φλέγον ζήτημα.     

Καθημερινά πραγματοποιούνται χιλιάδες διαδρομές με ταξί από και προς το άνω αεροδρόμιο. Στις περισσότερες από αυτές το ταξίμετρο ξεπερνά τα 40,00 ευρώ που ορίζει η Υ.Α. Α1920901/17-06-2022/ΦΕΚ Β’3136/21-06-2022, με αποτέλεσμα να χάνονται σημαντικά έσοδα από τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές. Παράλληλα φορολογούμαστε για έσοδα που δεν εισπράττουμε.     

Είχαμε προειδοποιήσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ότι αν δεν αλλάξει άμεσα η απόφαση για την σταθερή τιμή που έχετε καθορίσει, τότε είμαστε αναγκασμένοι να πραγματοποιούμε αυτές τις διαδρομές με βάση το ταξίμετρο και όχι την προκαθορισμένη τιμή.

Το ΣΑΤΑ θα συνεχίσει την προσπάθεια για να διορθωθεί η σταθερή τιμή, δηλώνουμε δε ότι θα είναι δίπλα σε κάθε συνάδελφο που θα επιλέξει αυτόν τον τρόπο είσπραξης του κομίστρου και θα τον υποστηρίξει με κάθε τρόπο. Όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε να διορθώσουμε την υφιστάμενη στρέβλωση.

Το ΣΑΤΑ θα υπερασπιστεί με κάθε νόμιμο τρόπο το εισόδημα των συναδέλφων, θεωρώντας δίκαιη και σύννομη την είσπραξη του ποσού που σε κάθε διαδρομή αναγράφει το ταξίμετρο. Πρόθεσή μας δεν είναι η παράβαση του νόμου, αλλά η δίκαιη αμοιβή μας και η φορολόγησή μας σύμφωνα με τις ισχύουσες φορολογικές διατάξεις.

Κύριε Υπουργέ

Καθημερινά το Σωματείο μας δέχεται δίκαιες διαμαρτυρίες για το θέμα που σας αναφέρουμε. Αναμένουμε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, έστω και τώρα, να διορθώσει αυτή την αδικία, αφού μέχρι σήμερα κωφεύει και μας εμπαίζει. Σας δηλώνουμε δε ότι εφόσον μέχρι και την 31-12-2023 δεν έχετε προβεί στην τακτοποίηση του σοβαρού αυτού προβλήματος, το Σωματείο μας με απόφαση του θεσμοθετημένου οργάνου του θα προβεί στον καθορισμό της τιμής της διαδρομής από και προς το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με βάση την αναγραφή στο υπάρχον στο ταξί ταξίμετρο.