VW & Daimler θα επενδύσουν τα μεγαλύτερα ποσά στην ηλεκτροκίνηση


Από τα τεράστια ποσά που θα αναλωθούν τα επόμενα χρόνια στην εξέλιξη και την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης οι Γερμανοί θα δώσουν τη μερίδα του λέοντος.

  • 21/1/2019

Μέχρι τώρα στην ηλεκτροκίνηση τα πρωτεία έχουν η Κίνα και οι ΗΠΑ. Και αυτό γιατί το 95% των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που πωλούνται στην ασιατική χώρα είναι εγχώριας κατασκευής, την ίδια στιγμή που στις ΗΠΑ υπάρχει η Tesla και το οικονομικά προσιτό Model 3.

Η Ευρώπη μέχρι στιγμής απλά ακολουθεί, καθώς και τα μερίδια αγοράς είναι εξαιρετικά μικρά και δεν υπάρχει κάποιο μοντέλο που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αυτό πάντως πρόκειται να αλλάξει στο άμεσο μέλλον, αν το κριτήριο είναι οι επενδύσεις που πρόκειται να γίνουν.

Σύμφωνα με το Reuters λοιπόν τα επόμενα 5 με 10 χρόνια οι συνολικά 29 μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του πλανήτη θα επενδύσουν συνολικά 300 δισεκατομμύρια δολάρια στην ηλεκτροκίνηση, πόσο τεράστιο. Από αυτά σχεδόν το 1/3, δηλαδή 91 δις δολάρια αφορούν τον όμιλο Volkswagen και μόνο, ενώ ακολουθεί ο όμιλος της Daimler (Mercedes) με λιγότερα από τα μισά (42 δις).

Στην τρίτη θέση με περίπου 20 δις βρίσκονται οι Hyundai- Kia, ενώ στην τέταρτη θέση με 14 δις βρίσκεται η πρώτη κινέζικη εταιρεία, η Changan. Πρώτη ιαπωνική εταιρεία με 13,5 δις η Toyota και πρώτη αμερικανική η Ford με 11, ενώ η Tesla περιορίζεται στα 10 και η GM στα μόλις 8 δις δολάρια.