VW: Το Passat φεύγει, τα ηλεκτροκίνητα έρχονται


Στο εργοστάσιο της Volkswagen, στο Emden της Γερμανίας, θα κατασκευάζονται στο μέλλον ηλεκτροκίνητα μοντέλα. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, το Passat, που φτιάχνεται εκεί εδώ και χρόνια θα σταματήσει να παράγεται το 2022.

 
  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 8/11/2018

Σύμφωνα με γερμανικές εφημερίδες, η παραγωγή του VW Passat στο εργοστάσιο του Emden πρόκειται να ολοκληρωθεί. Η εν λόγω μονάδα υπάρχει εκεί από το 1964 και αυτή τη στιγμή παράγεται το Passat ως sedan και station wagon, αλλά και το Arteon, που από πολλούς αποκαλείται «τετράθυρη coupe παραλλαγή του μεσαίου sedan».

Οι πωλήσεις του Passat δεν είναι οι πλέον μαζικές, γι' αυτό η VW έπρεπε να προσαρμόσει τους ρυθμούς παραγωγής αρκετές φορές: Η επαναλαμβανόμενα απαραίτητη εργασία με μειωμένο ωράριο χρειάστηκε μέχρι και 19 εργάσιμες ημέρες φέτος. Επιπλέον, η παραγωγή έπρεπε να σταματήσει προσωρινά εξαιτίας προβλημάτων ανεφοδιασμού, καθώς υπάρχει έλλειψη κινητήρων diesel.

Η VW στην πίεση

Σύμφωνα με οικονομικές εφημερίδες, στο Emden παράγονταν τα τελευταία χρόνια 250.000 αυτοκίνητα ετησίως, με μέγιστο όριο τα 280.000. Το 2018 μόλις 230.000 οχήματα θα βγουν από το εργοστάσιο. Η πίεση που ασκείται στη Volkswagen, για την πλήρη αξιοποίηση του εργοστασίου του Emden είναι υψηλή - ο επικεφαλής του συμβουλίου λειτουργίας της επιχείρισης, Bernd Osterloh, κάλεσε το εκτελεστικό συμβούλιο να τηρήσει το μελλοντικό σύμφωνο. Αυτό προβλέπει ότι το 2020 θα πρέπει να κατασκευαστούν 290.000 αυτοκίνητα στο Emden.

Πριν από δέκα χρόνια, ένα στα πέντε VW που πωλείτο, ήταν ένα Passat, σήμερα είναι μόνο ένα στα δέκα. Για την τρέχουσα όγδοη γενιά, δε θα υπάρξει διάδοχος, ενώ το 2022 το μοντέλο θα πάψει να έχει μέλλον. Η ιδέα της πλήρωσης της παραγωγής με μοντέλα της Skoda δε στέφθηκε από επιτυχία εξαιτίας της διαμαρτυρίας των εργατών στην Τσεχία. Έτσι, το Emden θα μπορούσε να γίνει μια βάση παραγωγής ηλεκτροκίνητων μοντέλων. Μέχρι στιγμής, υπάρχει μόνο η επίσημη απόφαση της VW για την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο εργοστάσιο του Zwickau.

Σημαντικός εργοδότης στην περιοχή

Το εργοστάσιο της VW στο Emden είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της βιομηχανίας στην περιοχή Ostfriesland, όπου περίπου 11.000 εργαζόμενοι βγάζουν τα χρήματά τους. Η μετάβαση στην παραγωγή ηλεκτρονικών αυτοκινήτων θα μπορούσε να καταστήσει το εργοστάσιο κορυφαίο κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων. Για τον εξηλεκτρισμό του στόλου οχημάτων της, η VW προβλέπεταιι μέχρι στιγμής να επενδύει 34 δισ. ευρώ.