Αποκάλυψη για το νέο Audi Q4 e-tron! Ισχυρότερο και με αναβαθμισμένο εξοπλισμό (photos)


Περισσότερη ισχύς, ταχύτεροι χρόνοι φόρτισης, μεγαλύτερη αυτονομία και νέα ανάρτηση για την οικογένεια των ηλεκτρικών D-SUV της Audi.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 21/9/2023

H Audiπαρουσίασε τα Q4 e-tron και Q4 Sportback e-tron τον Απρίλιο του 2021 και το μεσημέρι της Πέμπτης (21/9) προχώρησε στην αναβάθμισή τους εν όψει της νέας χρονιάς, προικίζοντας τα ηλεκτρικά SUV, μεταξύ άλλων, με περισσότερη ισχύ, ταχύτερους χρόνους φόρτισης και μεγαλύτερη αυτονομία.

Άλλωστε, η οικογένεια εκδόσεων του D-SUV συνέβαλε στην ισχυρή αύξηση των παραδόσεων της εταιρείας στο πρώτο εξάμηνο του 2023 (άνοδος 51,2%) και η γερμανική φίρμα, που βλέπει «ζεστά» την ηλεκτροκίνηση, αποφάσισε να τους προσφέρει ανάρτηση με νέα ρύθμιση, βελτιωμένο βασικό εξοπλισμό, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και περισσότερα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού.

Πλέον, όλα τα μοντέλα Q4 e-tron θα διαθέτουν τη μεγάλη μπαταρία με καθαρή ενεργειακή χωρητικότητα 77 kWh (82 kWh μικτή) και νέα τεχνολογία, που έχει βελτιώσει την ισχύ φόρτισης DC, ανεβάζοντάς τη στα 175 kW για τα τετρακίνητα και στα 135 kW για τα πισωκίνητα. Έτσι, απαιτούνται περίπου 28 λεπτά για τη φόρτιση από το 10% έως το 80%.

Η λειτουργία προστασίας της μπαταρίας περιορίζει αυτόματα το επίπεδο φόρτισης στο 80% για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής της. Μάλιστα, δίνεται η δυνατότητα προετοιμασίας της σε περίπτωση που ως προορισμός διαδρομής οριστεί ένας σταθμός φόρτισης υψηλής ισχύος. Επιπλέον, για πρώτη φορά υπάρχει σύστημα διαχείρισης θερμότητας που ψύχει την μπαταρία, αν υπερβεί ένα σταθερό όριο θερμοκρασίας μετά την οδήγηση ή τη φόρτιση.

Όσο για τα κινητήρια σύνολα, όλα τα μοντέλα Q4 e-tron (πισωκίνητα και τετρακίνητα) διαθέτουν έναν πλήρως ανανεωμένο «σύγχρονο» ηλεκτροκινητήρα στον πίσω άξονα, που διακρίνεται για την υψηλότερη απόδοση και τη μεγαλύτερη ισχύ του. Έτσι, προκύπτει και μεγαλύτερη αυτονομία, όπως για παράδειγμα στο Q4 Sportback 45 e-tron, η οποία φτάνει μέχρι και τα 562 km.

Τα Q4 45 e-tron και Sportback 45 e-tron με κίνηση στους πίσω τροχούς έχουν ισχύ 286 PS και επιταχύνουν από 0-100 km/h σε 6,7 sec. Οι αντίστοιχες τετρακίνητες εκδόσεις quattro, με ίδια ισχύ, χρειάζονται 6,6 sec. Όσο για τις κορυφαίες τετρακίνητες εκδόσεις Q4 55 e-tron quattro και Q4 Sportback 55 e-tron quattro, αποδίδουν ισχύ 340 PS, με αποτέλεσμα να απαιτούνται μόλις 5,4 sec. για τα 0-100 km/h. Η τελική ταχύτητα για όλα τα μοντέλα είναι, πλέον, 180 km/h.

Η Audi «υπόσχεται» βελτιωμένη απόκριση του τιμονιού στα νέα Q4 e-tron, με τη νέα ρύθμιση της ανάρτησης, που αυξάνει την ισορροπία των EV για ακόμα καλύτερο συνδυασμό άνεσης και οδηγικής απόλαυσης. Αυτό αφορά είτε όσες εκδόσεις έχουν στάνταρ ή σπορ ανάρτηση, αλλά και ανάρτηση με σύστημα ελέγχου των αμορτισέρ. Στην σπορ εκδοχή της, η ανάρτηση χαμηλώνει την απόσταση του οχήματος από το έδαφος κατά 15 mm.

Στο βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται πλέον ο πλήρως ψηφιακός πίνακας οργάνων 10,25 ιντσών, το Audi MMI navigation plus, το Audi connect Navigation & Infotainment αλλά και τα θερμαινόμενα εμπρός καθίσματα. Όλα τα βασικά συστήματα υποβοήθησης οδηγού είναι στάνταρ, ενώ προαιρετικά υπάρχουν διαθέσιμα το σύστημα υποβοήθησης αλλαγής λωρίδας (με συνδρομή του head-up display επαυξημένες πραγματικότητας), το Adaptive Cruise Control και Cruise Assist, αλλά και σύστημα πλευρικού ελέγχου κυκλοφορίας.

Στη νέα έκδοση S line, υπάρχουν πολλά στοιχεία εξατομίκευσης, που αφορούν τα φινιρίσματα, τα διακοσμητικά στους θόλους των τροχών και στις ζάντες 21 ιντσών σε μπρονζέ ματ σχέδιο αστεριού 5 ακτίνων. Επίσης, υπάρχουν σκουρόχρωμοι Matrix LED προβολείς και αντίστοιχης απόχρωσης πίσω φώτα LED, ενώ τα τέσσερα δαχτυλίδια της Audi έχουν μπρονζέ φινίρισμα.

Η γερμανική φίρμα δίνει μοναδική «ακουστική ταυτότητα» στη νέα οικογένεια μοντέλων του Q4 e-tron, έχοντας το δικό τους χαρακτηριστικό ήχο σε ταχύτητες έως 25 km/h, που τα ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα ηλεκτρικά μοντέλα της. Ο ψηφιακά παραγόμενος ήχος εκπέμπεται μέσω δύο εξωτερικών ηχείων στο πίσω μέρος, αλλά και δύο εσωτερικών ηχείων στις πίσω πόρτες.

Τα αναβαθμισμένα Audi Q4 e-tron και Q4 Sportback e-tron θα είναι διαθέσιμα για παραγγελία στην αγορά της Γερμανίας από τις 26 Σεπτεμβρίου, με τιμές από 52.950 ευρώ. Η παραγωγή τους, εκτός από το Zwickau, θα γίνεται και στο εργοστάσιο των Βρυξελλών από το τέλος του 2023, για να καλυφθεί η μεγάλη ζήτηση που παρουσιάζουν οι τρέχουσες εκδόσεις.