H Caterham παρουσιάζει το πρώτο αυτοκίνητο στην ιστορία της με οροφή και πόρτες! (photos-video)


Η Caterham αποκάλυψε το Project V, ένα ηλεκτρικό σπορ αυτοκίνητο που θα κάνει το φυσικό του ντεμπούτο στο Φεστιβάλ Ταχύτητας του Goodwood.

  • ΦΩΤΟ: Caterham
  • 13/7/2023

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ταχύτητας του Goodwood, η Caterham παρουσίασε το Project V, ένα ηλεκτρικό σπορ αυτοκίνητο.

Όπως και η Seven, το μοναδικό δημιούργημα της βρετανικής μάρκας, έτσι και το Project V έχει τη λογική του χαμηλού σε βάρος, ευέλικτου, πισωκίνητου σπορ αμαξιού, αλλά αυτή τη φορά με την προσθήκη της ηλεκτροκίνησης. Ωστόσο η πιο σημαντική διαφορά των δύο μοντέλων είναι ότι το Project V έχει και οροφή και πόρτες! 

Πιο συγκεκριμένα, φέρει ηλεκτροκινητήρα 200 kW στον πίσω άξονα, μαζί με μπαταρία 55 kWh, με απόδοση 272 PS και αυτονομία 400 χιλιομέτρων. Επιπλέον, μπορεί να φορτίσει από το 20% στο 80% εντός 15 λεπτών, με τη χρήση ταχυφορτιστή 150 kW.

Ο AnthonyJannarelly, επικεφαλής σχεδιασμού της Caterham, υπέγραψε το σχέδιο του μοντέλου, που εξ αρχής επρόκειτο να είναι ηλεκτρικό, και φυσικά ελαφρύ.

Αν και EV, ζυγίζει μόλις 1.190 κιλά, γεγονός που οφείλεται αρκετά στο σασί που κατασκευασμένο από έναν συνδυασμό ανθρακονήματος και αλουμινίου. Επιπλέον, έχει δοθεί έμφαση στο χειρισμό και τη συμπεριφορά του, και για αυτό έχει εξοπλιστεί με πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις εμπρός και πίσω, καθώς και ηλεκτρονικά υποβοηθούμενο σύστημα διεύθυνσης

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Caterham, το Project V θα μπορεί να κάνει τα 0-100 km/h εντός 4,5 δευτερολέπτων, και να αγγίζει την τελική ταχύτητα των 230 km/h.

Στο εσωτερικό, υπάρχουν δύο καθίσματα εμπρός και ένα πίσω, αν και υπάρχει κι η επιλογή και για δεύτερο κάθισμα στο πίσω μέρος. Η εταιρεία τονίζει πως με αυτή τη διάταξη δίνεται περισσότερη άνεση στον επιβάτη του πίσω καθίσματος

Στο ταμπλό, ο οδηγός έχει στη διάθεσή του δύο ψηφιακά κοντέρ, ενώ φυσικοί διακόπτες τού επιτρέπουν να αλλάζει το mode του αυτοκινήτου από Normal, σε Sport και Sprint, το καθένα από τα οποία παραμετροποιεί αντιστοίχως την επιτάχυνση, την ανάρτηση και το τιμόνι του EV.

Το Project V αναμένεται να κυκλοφορήσει ως το 2025, με άγνωστη ως τώρα τιμή.