Mercedes Vision One-Eleven: Το hypercar του μέλλοντος με ρίζες από το παρελθόν (video-photos)


Το εντυπωσιακό ηλεκτρικό πρωτότυπο της γερμανικής φίρμας αναβιώνει την πρωτοποριακή Mercedes C111 του 1970 και δείχνει το δρόμο του μέλλοντος.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 15/6/2023

Η αναβίωση της Mercedes C111, του εντυπωσιακού πρωτοποριακού πρωτότυπου που παρουσιάστηκε στις εκθέσεις της Φρανκφούρτης (1969) και Γενεύης (1970), είναι, πλέον, γεγονός. Η γερμανική φίρμα παρουσίασε το απόγευμα της Πέμπτης (15/6) την Mercedes Vision One-Eleven.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό concept car που συνδυάζει μια εξαιρετικά δυναμική σχεδιαστική γλώσσα με την πρωτοποριακή τεχνολογία ενός αμιγώς ηλεκτρικού συστήματος μετάδοσης κίνησης.

Η σιλουέτα του supercar χαρακτηρίζεται από την επιδέξια εκτέλεση της χαρακτηριστικής «υπογραφής»Mercedes One-Bow, που αποτελεί ένδειξη της τάσης σχεδίασης του 21ου αιώνα.

Σε αντίθεση με το θρυλικό κεντρομήχανο πρωτότυπο της δεκαετίας του 1970 που αρχικά παρουσιάστηκε με κινητήρες Wankel και στη συνέχεια με κινητήρες turbo diesel και V8 turbo βενζίνης, η Vision One-Eleven είναι αμιγώς ηλεκτρική, με δύο πανίσχυρους κινητήρες αξονικής ροής κατασκευασμένους από τη YASA.

Χαρακτηριστικό τους, ότι σε σχέση με τους ευρέως διαδεδομένους κινητήρες ακτινικής ροής των EV, είναι πολύ ελαφρύτεροι (ζυγίζουν σχεδόν το 1/3) και καταλαμβάνουν αντίστοιχα μικρότερο χώρο. Συνοδεύονται από υδρόψυκτη μπαταρία κυλινδρικών στοιχείων, με τεχνολογία προερχόμενη από τη Formula 1.

Ωστόσο, το πορτοκαλί χρώμα, οι πόρτες που ανοίγουν σαν τα φτερά ενός γλάρου και η οβάλ σχεδίαση του χαμηλού εμπρός μέρους παραπέμπουν στην C111, όπως και τα στρογγυλά πίσω φώτα. Η ομάδα σχεδιασμού της Mercedes χρησιμοποίησε την επαυξημένη πραγματικότητα (AR) για να δημιουργήσει μια οραματική εμπειρία χρήστη και την ενσωμάτωσε σε ένα εικονικό μοντέλο δοκιμής του εσωτερικού του Vision One-Eleven. Το φυσικό εσωτερικό του οχήματος και η ψηφιακή διεπαφή συγχωνεύονται απρόσκοπτα.

«Design icons όπως η Type 300 SL και η C 111 - και τα δύο με πόρτες τύπου γλάρου - αποτελούν μέρος του DNA μας. Αυτά τα θρυλικά οχήματα αποτέλεσαν βασικές πηγές έμπνευσης για την εμβληματική σχεδίαση της Mercedes Vision One-Eleven, η οποία διαθέτει καθαρές, αλλά και ταυτόχρονα εξαιρετικά ‘μυώδεις’ αναλογίες», τόνισε ο chief designer officer της Mercedes, Gorden Wagener.

Και πρόσθεσε: «Η εμβληματική σχεδιαστική ευκρίνεια αντανακλάται και στο εσωτερικό. Η μινιμαλιστική, αλλά και αισθησιακή, σχεδιαστική γλώσσα αντιπροσωπεύει το ICONIC LUXURY της Mercedes».

Τα χρώματα και τα υλικά με πλούσια αντίθεση, οι μεγάλες επιφάνειες από λευκό ύφασμα, το έντονο πορτοκαλί δέρμα και το στιλβωμένο αλουμίνιο σε τιμόνι και πεντάλ υπογραμμίζουν τη μοναδική εμφάνιση.

Με ύψος μόλις 1.170 mm, τροχούς μεγάλης διαμέτρου, πολύ χαμηλές ποδιές εμπρός και πίσω φινιρισμένες σε μαύρο ματ, μεγάλο διαχύτη και πλήθος αεροδυναμικών στοιχείων, η Vision One-Eleven μαγνητίζει το βλέμμα με την εμφάνισή της.

Ο εξοπλισμός έχει μειωθεί στο ελάχιστο, με στόχο τη μείωση του βάρους, ενώ τα καινοτόμα καθίσματα συνδυάζουν τη σπορ αίσθηση με την πολυτελή άνεση. Μόνο το τιμόνι διαθέτει «περίπλοκα» στοιχεία, με διάφορα λειτουργικά χειριστήρια (φυσικά και αφής) τελευταίας τεχνολογίας.

Δίπλα στο τιμόνι, με κλίση προς τον οδηγό, είναι τοποθετημένη μια οθόνη αφής υψηλής ανάλυσης που εμφανίζει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το όχημα.