Να τι συμβαίνει στις μπαταρίες των EV μετά το τέλος της ζωής τους (video)


Ένας γνωστός YouTuber μας ξεναγεί μέσα σε ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης μπαταριών.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: JerryRigEverything - YouTube
  • 20/8/2023

Η συνεχής άνοδος της δημοφιλίας των EV δημιουργεί ένα εύλογο ερώτημα: Τι συμβαίνει στις μπαταρίες τους στο τέλος της ζωής τους;

Πολλές καταλήγουν σε χωματερές, όμως ολοένα και περισσότερες είναι οι εταιρείες που αναλαμβάνουν την ανακύκλωσή τους, προκειμένου να εξοικονομηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό πρώτων υλών και σπάνιων μετάλλων, όπως το λίθιο, το κοβάλτιο, ο χαλκός και το νικέλιο, στην εποχή όπου τα αποθέματα φαίνεται να λιγοστεύουν σημαντικά.

Μια εξ αυτών είναι η Li-Cycle, η οποία ανακυκλώνει όλες τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, χωρίς φυσικά να τις λιώνει. Στο εργοστάσιό της στην Αριζόνα των ΗΠΑ διαχωρίζει τα υλικά που περιέχονται στην μπαταρία σε τρία είδη, με τη βοήθεια ενός ειδικού διαλύματος. Ο YouTuber JerryRigEverything μας ξεναγεί στη μονάδα επεξεργασίας της εταιρείας.

Στο τέλος της διεργασίας, τα παράγωγα του διαχωρισμού είναι το πλαστικό, το αλουμίνιο κι ο χαλκός, ενώ το λίθιο, το νικέλιο και το κοβάλτιο καταλήγουν σε μια κοινή δεξαμενή, δημιουργώντας μία «μαύρη μάζα.»

Τότε, η εταιρεία μεταφέρει τη μαύρη μάζα σε μία εκ νέου τοποθεσία, όπου γίνεται περαιτέρω διαχωρισμός των υλικών. Έτσι, το λίθιο, το νικέλιο και το κοβάλτιο μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν από τις αυτοκινητοβιομηχανίες για την κατασκευή μπαταριών ιόντων λιθίου.

Η Li-Cycle αναφέρει ότι έτσι «κλείνει ο κύκλος» της ζωής μιας μπαταρίας, χωρίς να κατασπαταλώνται τα πολύτιμα και δυσεύρετα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία της. Σύμφωνα με την ίδια, το εργοστάσιό της στην Αριζόνα μπορεί να επεξεργαστεί έως και 18.000 τόνους μπαταριών ιόντων λιθίου ετησίως, ενώ το ποσοστό των υλικών μιας μπαταρίας που ανακυκλώνονται ανέρχεται έως και το 95%.

Δείτε το video: