Το εξωπραγματικό ποσό που πρέπει να πληρώσει ο κάτοχος ενός Tesla για να αλλάξει μπαταρία


Ένα ζευγάρι στη Σκωτία αποφάσισε να μετακινηθεί με Tesla Model 3 σε συνθήκες έντονης καταιγίδας, αλλά η βόλτα «έβγαλε νοκ-άουτ» την μπαταρία, με το κόστος της επισκευής να είναι τεράστιο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: TESLA
  • 19/10/2023

Αγοράζοντας ένα νέο αυτοκίνητο, περιμένει κανείς ότι μπορεί να το οδηγήσει απρόσκοπτα ακόμα και σε συνθήκες έντονης καταιγίδας. Ωστόσο, ένα ζευγάρι στο Εδιμβούργο της Σκωτίας δεν είχε αυτή τη δυνατότητα, καθώς το Tesla Model 3 που διαθέτει αρνήθηκε να πάρει μπρος μετά από μια βόλτα στη βροχή.

Όπως αποκάλυψε το Edinburgh Live, το ζευγάρι οδήγησε με το Model 3 του σε συνθήκες έντονης βροχόπτωσης, προκειμένου να πάει σε ένα εστιατόριο για φαγητό. Ωστόσο, όταν θέλησαν να επιστρέψουν, διαπίστωσαν ότι ο ηλεκτροκινητήρας του δεν μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία. Μετά από μια 5ωρη αναμονή της οδικής βοήθειας, το Model 3 μεταφέρθηκε στην αντιπροσωπεία της Tesla στο Εδιμβούργο.

Μετά από λίγες μέρες, η αντιπροσωπεία επικοινώνησε με τους ιδιοκτήτες, ενημερώνοντάς τους ότι η μπαταρία είχε καταστραφεί εξαιτίας εισροής υδάτων. Αυτό που σόκαρε το ζευγάρι ήταν ο λογαριασμός που ήρθε μαζί με αυτήν την ενημέρωση, ο οποίος ανήλθε στις 17.374 λίρες Αγγλίας, δηλαδή περίπου 20.000 ευρώ, ποσό που δεν καλύπτεται από την 8ετή εγγύηση του οχήματος.

Φυσικά, οι δύο ιδιοκτήτες, Johnny Bacigalupo και Rob Hussey, πίεσαν την εταιρεία να δώσει μια εξήγηση για το θέμα, με εκείνη να απαντά ότι η μπαταρία είχε βυθιστεί στο νερό. Ωστόσο, ο οδηγός δε θυμάται να πέρασε με το Model 3 μέσα από «λίμνες» ή από βαθιές λακκούβες κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

«Αφού κατάφερα επιτέλους να μιλήσω με κάποιον υπεύθυνο, μου είπε ότι η μπαταρία είχε μέσα νερό, εξαιτίας του καιρού που επικρατεί στη Σκωτία. Αυτό ήταν το θέμα. Είπαν επίσης ότι δεν έφταιγα απαραίτητα εγώ, όμως δεν φταίει ούτε η Tesla, με αποτέλεσμα η ζημιά να μην καλύπτεται από την εγγύηση», ανέφερε ο Bacigalupo και αποκάλυψε ότι έχει υποβάλλει επίσημα γραπτή καταγγελία.

Πέρα όμως από τη συγκεκριμένη βλάβη, απορία προκαλεί και το ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι κάτοχοι. Όπως αναφέρει το Business Insider, ο Elon Musk είχε αναφέρει σε tweet του το 2019 ότι η αντικατάσταση κελιών μπαταρίας θα κόστιζε 5.000-7.000 δολάρια. Υπάρχει, μεν, η πιθανότητα να έχουν καταστραφεί ή φθαρεί πολλαπλά μέρη της μπαταρίας, όμως σε κάθε περίπτωση, το κόστος της επισκευής είναι εξαιρετικά υψηλό.