Τo ηλεκτρικό ZEEKR 001 driftάρει με 207 km/h και σπάει όλα τα ρεκόρ


H ZEEKR, θυγατρική του ομίλου Geely, ανακοίνωσε πως το 001 σημείωσε δύο Guinness World Records, του πιο γρήγορου drift και του πιο γρήγορου slalom που έχει κάνει ποτέ ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

  • 19/8/2022

Πριν από περίπου δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια της έκθεσης αυτοκινήτου στο Πεκίνο, είδαμε για πρώτη φορά το πρωτότυπο Lynk & Zero Concept  πάνω στο οποίο βασίστηκε –σχεδόν ολοκληρωτικά- το 001 που κατασκευάζεται από τον περασμένο Οκτώβριο από την τη ZEEKR, θυγατρική του Geely Auto Group.

Το ηλεκτρικό διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες, έναν σε κάθε άξονα, που συνδυαστικά αποδίδουν δύναμη 544 PS και 768 Nm ροπής, ενώ την ίδια στιγμή η αυτονομία του –στην κορυφαία έκδοση- ξεπερνά τα 700 km.

Εξαρχής οι επιδόσεις που είχε ανακοινώσει ο κατασκευαστής προκάλεσαν εντύπωση αφού το 011 μπορεί να επιταχύνει το 0-100 km/h σε μόλις 3,8 sec. ενώ η τελική ταχύτητα ξεπερνά τα 200 km/h.

Ο «επιθετικός» χαρακτήρας του, ο οποίος δεν συνάδει με την premium αύρα που αποπνέει, επιβεβαιώθηκε πριν από λίγες ώρες αφού το 001 κατάφερε να βάλει τη σφραγίδα του σε δύο παγκόσμια ρεκόρ τα οποία επιβεβαιώθηκαν από τα Guinness World Records.

Το πρώτο αφορούσε το πιο γρήγορο drift ηλεκτρικού αυτοκινήτου που έχει γίνει ποτέ και το 001 κατάφερε να το τρέξει με την εντυπωσιακή ταχύτητα των 207.996 km/h ενώ η γωνία του κυμάνθηκε από τις 31.3 έως 35.9 μοίρες.

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως το ρεκόρ για το πιο γρήγορο drift ανήκει σε ένα βελτιωμένο Nissan GT-R που "πλάγιασε" με ταχύτητα 304.96 km/h.

Το 001, όμως, δεν έμεινε εκεί… Αμέσως μετά έτρεξε slalom που είχε σχηματιστεί από 50 κώνους στον χρόνο-ρεκόρ για EV των 49.05 sec. Μάλιστα, κατάφερε όχι μόνο να μην ρίξει αλλά και να μην ακουμπήσει κάποιον από αυτούς.

Σύμφωνα με τα Guinness World Records και οι δύο προσπάθειες έγιναν στην Κίνα με οδηγό έναν μηχανικό της ZEEKR ενώ επιτηρήθηκαν από εμπειρογνώμονες του οργανισμού.