Η Renault Korea Motors πουλά μερίδιό της στην Geely


Όπως έγινε γνωστό, ο Όμιλος Renault θα πουλήσει στην κινεζική Geely Automobile Holdings περισσότερο από το ένα τρίτο των μετοχών του που έχει στην εταιρεία του στη Νότια Κορέα έναντι του ποσού των 264 δισεκατομμυρίων γουόν, ώστε να αποκτήσει ρευστό για επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 10/5/2022

Συγκεκριμένα, η Renault Korea Motors, όπως ονομάζεται η εταιρεία που έχει συστήσει ο γαλλικός Όμιλος στη Νότια Κορέα, θα διαθέσει το 34,02% των μετοχών της στην Geely Automobile Holdings. Με αυτόν τον τρόπο, η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία θα αποκτήσει σημαντικό έρεισμα στην αγορά της χώρας «της Πρωϊνής Γαλήνης».

Τα στελέχη του Ομίλου Renault αποφάσισαν να προβούν σε αυτή την επιχειρηματική κίνηση τόσο επειδή οι πωλήσεις των μοντέλων του στην εγχώρια αγορά ήταν μειωμένες για τρίτη συνεχή χρονιά (από το 2019) όσο και επειδή χρειάζεται χρήματα για επενδύσεις σε νέα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα και τεχνολογία που να αφορά σε αυτά. Βάσει των στοιχείων, πέρυσι η εταιρεία πούλησε εκεί 57.480 οχήματα, αριθμός που αντιστοιχεί σε μια ποσοστιαία μείωση κατά 36% συγκριτικά με αυτές του 2020.

Σύμφωνα με όσα ανακοινωθήκαν, η Geely θα αποκτήσει 45,4 εκατομμύρια μετοχές της Renault Korea Motors οι οποίες αντιστοιχούν στο 34,02% των συνολικών. Tο ποσό που θα καταβάλλει για την απόκτηση τους είναι 264 δισεκατομμύρια γουόν (περίπου 196.450.0000 ευρώ, τρέχουσα ισοτιμία).

Θυμίζουμε ότι το 2000 η Renault είχε συστήσει από κοινού εταιρεία με τη Samsung, τη Renault-Samsung Motors, στην ασιατική χώρα και κατασκεύαζε εκεί μοντέλα της που βασίζονταν σε αυτά για την Ευρώπη και προορίζονταν για τη τοπική αγορά, καθώς και αυτές των όμορων κρατών της.

Στις αρχές του 2022 τα στελέχη της Renault Korea Motors και της Geely Automobile Holdings αποφάσισαν να συνεργαστούν για την εξέλιξη και δημιουργία νέων οχημάτων με κινητήρα υβριδικής διάταξης τα οποία θα κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της πρώτης που βρίσκεται στο Μπουσάν.