F1: Όταν ένα φρεάτιο μπαίνει εμπόδιο – Ποιοι οδηγοί την έχουν «πατήσει» στο παρελθόν (videos)


Το τραγελαφικό περιστατικό με το φρεάτιο στο Λας Βέγκας δεν είναι πρωτοφανές στα χρονικά της F1. Την ίδια ατυχία είχαν στο παρελθόν πιλότοι όπως οι Montoya, Russell και Button.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤΟ: F1/X
  • 17/11/2023

Η Formula 1 ξεκίνησε το τριήμερο δράσης στο Λας Βέγκας «με το αριστερό», καθώς το FP1 ακυρώθηκε μετά από λίγα λεπτά. Ο λόγος ήταν ένα κάλυμμα φρεατίου που προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο μονοθέσιο του Carlos Sainz.

Αυτή η ιδιαίτερη συνθήκη προφανώς και οδήγησε σε έλεγχο όλων των φρεατίων της νεότευκτης πίστας, κάτι που οδήγησε σε καθυστέρηση 2,5 ωρών μέχρι το FP2.

Ποιες είναι, όμως, οι άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις που έχουμε δει στο παρελθόν;

Juan Pablo Montoya, GP Κίνας 2005

Η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της F1 που έχει υπάρξει ζήτημα με φρεάτιο πίστας ήταν το 2005, στον δεύτερο αγώνα στην πίστα της Σανγκάης, στην Κίνα. «Θύμα» ο Juan Pablo Montoya, που τότε οδηγούσε στη McLaren, ο οποίος πάτησε στη Στροφή 10 και σήκωσε το καπάκι από ένα φρεάτιο με αποτέλεσμα να πρέπει να μπει στα pits για να αλλάξει ελαστικό. Ωστόσο, αργότερα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει με πρόβλημα στον κινητήρα.

Δείτε το βίντεο πατώντας εδώ.

Jenson Button, GP Μονακό 2016

Έντεκα χρόνια μετά, ο Jenson Button στάθηκε εξαιρετικά άτυχος, καθώς το κάλυμμα σηκώθηκε από το πέρασμα του Nico Rosberg, αλλά εκείνος το βρήκε στο διάβα του με αποτέλεσμα να σπάσει η εμπρός πτέρυγα της McLaren του και να καταλήγει στις μπαριέρες.

Valtteri Bottas, GP Ευρώπη 2016

Δύο αγώνες αργότερα, ο οδηγός της Williams, Valtteri Bottas, βρέθηκε σε αντίστοιχη θέση, στο Μπακού. Στον πρώτο αγώνα στην πίστα, που τότε ονομαζόταν GP Ευρώπης, ο Φινλανδός έγινε ο πρώτος οδηγός της ομάδας του Grove που παθαίνει κάτι τέτοιο στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν.

Romain Grosjean, GP Μαλαισίας 2017

Ο Romain Grosjean, οδηγώντας για τη Haas το 2017, βρέθηκε στη Μαλαισία (για τελευταία φορά τότε, μιας κι ο αγώνας δεν έχει επιστρέψει στο καλεντάρι έκτοτε), και θα το θυμάται για πάντα, καθώς σε ένα κερμπ πάτησε στο κάλυμμα του φρεατίου για την αποχέτευση του -ομολογουμένως αρκετού- νερού που πέφτει στην περίοδο των Μουσώνων. Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί στις μπαριέρες.

Εδώ μπορείτε να δείτε το τρομακτικό στιγμιότυπο.

George Russell, GP Αζερμπαϊτζάν 2019

Η τελευταία φορά που είδαμε ένα επεισόδιο του 'manhole-gate' (ναι, το είπαμε) ήταν το 2019, και πάλι στο Μπακού. Τρία χρόνια μετά τον Bottas, το μονοθέσιο του George Russell υπέστη ζημιές από κάλυμμα φρεατίου στο FP1, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί τελικά όλη η διαδικασία.

Δείτε τι έγινε πατώντας εδώ.