GP Άμπου Ντάμπι: Νικητής ο Verstappen, δεύτερος ο Leclerc, στους βαθμούς ο Vettel!


Ο Max Verstappen έκλεισε με νίκη το 2022, με τον Charles Leclerc να εξασφαλίζει τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα. Στη δεκάδα στο μεγάλο του αντίο ο Sebastian Vettel.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤΟ: RED BULL CONTENT POOL
  • 20/11/2022

Στην εκκίνηση, ο Verstappen κράτησε την πρωτοπορία, με τον Perez πίσω του, παρά την πίεση του Leclerc.

Ο Hamilton βρέθηκε σε μάχη με τον Sainz στην αρχή, στο σικέιν μετά την πίσω μεγάλη ευθεία, αλλά κρατήθηκε 4ος, βγαίνοντας εκτός πίστας όταν ο Ισπανός χώθηκε στην εσωτερική για να προσπεράσιε.

Πίσω, ο Norris κέρδισε μία θέση έναντι του Russell, ενώ ο Vettel έμεινε 9ος.

Λίγο μετά, ο Hamilton αναγκάστηκε να δώσει πίσω την θέση καθώς κρίθηκε πως κέρδισε χρόνο κόβοντας το σικέιν. Στον επόμενο γύρο, προσπέρασε τον οδηγό της Ferrari καθαρά και νόμιμα.

Η Mercedes είχε ταχύτατο ρυθμό, καθώς ο Russell πέρασε τον Norris κι έφτανε τον Sainz, κι ο Hamilton πλησίαζε τον Leclerc.

Στον 8ο γύρο, όμως, ο Hamilton έχανε χρόνο κι ο Sainz τον πέρασε ξανά για την 4η θέση, ενώ πίσω ο Vettel πάλευε με τον Ocon για την 8η θέση.

Στον επόμενο γύρο, ο Russell πέρασε τον teammate του, που πλέον δεν είχε ρυθμό να ακολουθήσει τους προπορευόμενους.

Ο Hamilton είχε κάκιστο ρυθμό, παραπονούμενος για κάποιο πρόβλημα στο μονοθέσιο, αν κι η ομάδα δεν τού έδωσε την ένδειξη για κάτι τέτοιο.

Αντιθέτως, στη Red Bull όλα έβαιναν καλώς, με τον Perez να μπαίνει στα pits στον 16ο γύρο για τη σκληρή γόμα. Το ίδιο έπραξε κι ο Russell, που είχε και κακό pit stop, βγαίνοντας στον δρόμο του Norris. Για αυτό τιμωρήθηκε με 5 δευτερόλεπτα ποινής.

Στον 18ο γύρο, ήταν η σειρά του Sainz να βάλει τη σκληρή γόμα, κι έναν γύρο μετά ο Hamilton, με τον Ισπανό να μένει ξανά μπροστά από τις δύο Mercedes.

Αφού παραπονέθηκε για την κατάσταση των ελαστικών του, ο Verstappen έβαλε τη σκληρή γόμα στον 21ο γύρο, βγαίνοντας 2ος πίσω από τον Leclerc που ακόμα δεν είχε κάνει τη δική του στάση.

Στον 22ο γύρο ήρθε κι η σειρά του Μονεγάσκου, που επέστρεψε στην πίστα 3ος, οριακά μπροστά από τον Sainz.

Ο Vettel έκανε κι αυτός τη δική του στάση στον 26ο γύρο κι έπεσε εκτός δεκάδας, κι έτσι πλέον η κατάταξη είχε ως εξής: Verstappen, Perez, Leclerc, Sainz, Russell, Hamilton, Norris, Ocon, Stroll και Alonso.

Την ίδια στιγμή, ο Leclerc άρχισε να μειώνει τη διαφορά του από τον Perez, αργά και σταθερά, στη μάχη όχι μόνο για την 2η θέση στον αγώνα, αλλά στο πρωτάθλημα.

Παράλληλα, ο Alonso έγινε ο πρώτος οδηγός που εγκατέλειψε με διαρροή νερού.

Στον 34ο γύρο, η διαφορά Perez-Leclerc είχε πέσει στα 1,5 δευτερόλεπτα, με τον Μεξικανό να μπαίνει για νέο σετ σκληρής γόμας, αφήνοντας τον Μονεγάσκο να περάσει 2ος.

Σε εκείνο το σημείο, τόσο ο Verstappen, όσο κι ο Leclerc ενημερώθηκαν από τους μηχανικούς τους πως θα πρέπει να αρχίσουν να προφυλάξουν τα ελαστικά τους, ώστε να μην κάνουν άλλο pit stop.

Στον 40ο γύρο, ο Sainz έκανε το δικό του 2ο stop, όπως κι ο Russell, με τον Perez να προβιβάζεται στην 4η θέση.

Ο Perez μείωνε σημαντικά τη διαφορά από τον Leclerc, με πιο φρέσκα ελαστικά, με τον οδηγό της Ferrari να έχει δεσμευτεί στη στρατηγική ενός stop.

Ο Μεξικανός, όμως, έμπλεξε σε μάχη με τον Hamilton για την 3η θέση, χάνοντας σημαντικό χρόνο. Το κατάφερε στον επόμενο γύρο.

Πλέον, με 10 γύρους να απομένουν, η διαφορά του από τον Leclerc ήταν στα 8,8 δευτερόλεπτα, με τον Verstappen μπροστά να λέει από ίδια πείρα πως ο teammate του μπορεί να πιέσει τα ελαστικά.

Αυτή η μάχη κράτησε μέχρι το φινάλε, με τον Μονεγάσκο να αντέχει και να κρατά την δεύτερη θέση!

Στο μεταξύ, ο Hamilton εγκατέλειψε με θέμα στο κιβώτιο ταχυτήτων, καθώς παρέδωσαν πνεύμα τα υδραυλικά. 

Μπροστά, ο Verstappen έπαιρνε την 15η νίκη του μέσα στο 2022, κλείνοντας ιδανικά για τον ίδιο τη σεζόν.